VELIKA ZAPLJENA FENTALINA U AZIJI: MOĆNIJI OD HEROINA, IZAZVAO VELIKU OVISNIČKU KRIZU U AMERICI

Policija u Mijanmaru izvela je do sada najveću zapljenu sintetičkih droga u jugoistočnoj Aziji.

Više od 200 tableta metamfetamina, 500 kilograma kristalnog metamfetamina i 300 kilograma heroina pronađeno je u regiji Shan. Između februara i aprila uhapšene su 33 osobe. Smatra se da je Mijanmar najveći svjetski izvor metamfetamina, piše BBC.

Osumnjičeni su policiji rekli da je većina droge bila namijenjena prodaji unutar Mijanmara i u susjednim zemljama. Otkriveno je i više od 3.700 litara metilfentanila, proizvoda koji se koristi za izradu moćnog fentanila.

Fentanil je 50 puta jači od heroina i 100 puta snažniji od morfija, a potaknuo je veliku ovisničku krizu u SAD-u. U prosjeku 130 Amerikanaca umire od predoziranja svaki dan, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sintetičke droge mijenjaju prirodu globalne trgovine drogama. Narkotici proizvedeni u laboratoriju jeftiniji su i za razliku od heroina i drugih tradicionalnih droga, proizvodnja se ne oslanja na sezonske žetve. Mnoge hemikalije potrebne za sintezu lijekova poput metamfetamina i fentanila proizvode se u laboratorijima u Kini i Indiji.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal povezala je porast proizvodnje sintetičkih droga širom Azije sa sofisticiranim kriminalističkim sindikatima koji su izvor hemikalija u Kini i Indiji. Sindikati rade s policijama u Mijanmaru kako bi proizveli velike količine droge u takozvanim “super laboratorijima”.

Predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik Jeremy Douglas izjavio je da je otkriće znak novog trenda proizvodnje sintetičkih droga koji se pojavljuje u razmjerama koje niko nije predvidio.

Mijanmar je drugi najveći svjetski proizvođač opijuma, nakon Afganistana. Njegova trgovina drogom procvjetala je zbog planinske zemlje i poroznih granica.

Nalazi se u “zlatnom trokutu”, području koje se dijeli s Kinom, Laosem i Tajlandom, poznato po opskrbi narkoticima, višemilionskom trgovinom drogama.

Između 2018. i 2019. u Mijanmaru je otkriveno ukupno 14 tajnih laboratorija za droge. U Mijanmaru je 2017. uhapšen budistički redovnik i povezan je s više od četiri miliona tableta metamfetamina koje su bile sakrivene u samostanu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.