IDEALNO ZA VRELO LJETO: HLADNI KOLAČ S ČOKOLADOM

7 jul | 23:19

Ledena poslastica s čokoladom, bez šećera, pripremljen prema receptu koautorice prve hrvatske LCHF kuharice.



Papir za pečenje stavite na podlogu po želji. Poslužiti možete tako da sve izmrvite na komade ili da izrežete na kriške kao tortu.

Ova količina dostatana je za četiri do šest osoba.

Sastojci:

  • 100 g smrznutih malina
  • 50 grama naribanog kokosa (čipsa)
  • 80 g kokosovog ulja
  • 90 g maslaca prstohvat cvijeta soli na vrh noža svježe mljevenog papra
  • 1/2 prstohvata cvjetova lavande
  • 1/4 naribane kore bio naranče
  • 50 grama čokolade sa
  • 70% kakaa na vrh noža kajanske paprike


Bobice i kokos čips posuti po pokrivenom kalupu.



Rastopiti kokosovo ulje, čokoladu i maslac. Prvo zagrijte kokosovo ulje i čokoladu, a kad je otopljeno dodajte maslac. Ne smije kipiti, samo se potpuno otopi na laganoj temeperaturi.

U masnoću umiješajte sol, kajansku papriku i papar, a zatim prelijte bobice i kokosov čips. Po vrhu naribajte narančinu koricu i posipajte cvjetove lavande i ostavite dvadesetak minuta u zamrzivaču, piše Okusi.eu.

Poslužiti možete tako da sve izmrvite na komade ili da izrežete na kriške kao tortu.



(Hayat / Foto: Okusi.eu)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE