EVO ŠTA RADONČIĆEVI ZAŠTITARI DRŽE U SPECIJALNIM TORBICAMA OD KOJIH SE NIKAD NE ODVAJAJUŽ

Nije tajna da utemeljitelj „Avaza“ i lider SBB-a Fahrudin Radončić iznimnu pažnju poklanja vlastitoj sigurnosti. I prije nego što je ušao u visoku politiku, Radončić se Sarajevom kretao u blindiranom vozilu, isključivo u pratnji brojnih zaštitara.

Ipak, nakon što je ponovo izabran za ministra sigurnosti BiH, Radončić je dodatno podigao zaštitni bedem oko sebe.

Prvi put, njegovi zaštitari prate ga na svim javnim mjestima s takozvanom paramedicinom, što je mnogima upalo u oči s obzirom na to da takvu opremu ne koriste zaštitari u BiH, a ni u regiji.

Stoga su se mnogi upitali šta se, zapravo, nalazi u torbicama koje vise oko vrata Radončićevih zaštitara.

Kako smo uspjeli doznati, riječ je o tzv. paramedicini, što je naziv kojim se u vojno-policijskoj terminologiji označava osnovni komplet medicinskih sredstava za pružanje prve pomoći u slučaju povrede ili ranjavanja, piše Slobodna Bosna.ba

Kako smo doznali, Radončićevi zaštitari u torbicama drže prvi zavoj, tampone i druga sredstva za zaustavljanje krvarenja, makaze i podveze. Ovaj komplet nosi se u torbicama preko ramena ili na opasačima i futrolama koje su fiksirane oko noge. Spadaju u obaveznu opremu specijalaca koji su angažirani u ratnim zonama ili u visokorizičnim akcijama.

Takva oprema, inače, nije propisana standardnim mjerama zaštite državnih zvaničnika u BiH. Zapravo, takvu opremu u BiH koristi samo zaštitarska služba ministra Radončića i ta je oprema njegovo privatno vlasništvo.

No, Radončić osim ove takozvane paramedicine, ima i dodatnu, „pravu“ hitnu medicinsku pomoć, koja je smještena u njegovom automobilu i koja se ni po čemu ne razlikuje od opreme koju imaju automobili klasične hitne pomoći.

U gepeku privatnog, blindiranog automobila u kojem se vozi Radončić, nalazi se silna medicinaka oprema kakvu nemaju ni mnoge ambulante u manjim mjestima. Pored ostalog, u vozilu se nalaze defibrilator, EKG aparat, tlakomjer, set za probijanje grla u slučaju gušenja, koji sadrži specijalni skalpel i tubus za prinudno disanje do prve medicinske ustanove, mobilni teleskop stalak za infuziju (fiziološka otopina) i više boca infuzije s iglama i braunilama, jedan komplet antišok-terapije, injekcije protiv bolova, bivacin sprej, injekcije protiv alergijskog gušenja, imobilizator vrata, nekoliko longeta, kao i tablete protiv bolova, antidepresivi (Xanax, Seroxat), tablete za visok pritisak, tablete za spavanje (Sanval), injekcije i kokteli za smirenje (Diazepam, Bromazepam). Pored paramedicine, Radončićevi pratioci nose i njegov privatni “kevlar pokrivač” ili tzv. plahtu koja se koristi za zaštitu od metaka, kamenja i drugih ofanzivnih sredstava. Radončić u gepeku uvijek nosi jedan laki i jedan teški pancirni uložak koji je dio pancirne jakne, koja je, također, u njegovom privatnom vlasništvu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE