PORODIČNA POSLASTICA KOJU ĆE SVI S UŽIVANJEM JESTI: SUPER UKUSNA TORTA

Torta je odličnog ukusa, za veliki broj gostiju.

Sastojci:

KORE (peku se tri kore)

5 bjelanca

250 g Šećer u prahu

150 g Mljeveni orasi

9 kašika Brašno

Krema:

1 l mlijeka

15 žumanca

10 kašika šećera

250 g Margarina

malo mlijeka da se popare orasi

200 g Čokolada za kuhanje

3 Šlag krema od vanilije

200 ml mlijeka za kremu od vanilije

Priprema:

Kore:

Napraviti 3 kore sa po 5 bjelanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike brašna. Brašno i orahe pomiješati i lagano umiješati u umućene bjelance. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate kremu.

Krema:

7 žumanaca pomiješati sa 10 kašika šećera i 9 kašika brašna i skuhati kremu u 1l mlijeka.

Umutiti 8 žumanaca sa 250g šećera u prahu. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmiješati sa umućenim žumancima i sve izjednačiti sa ohlađenom kremom.

1/3 kreme izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kašasto). U preostale 2/3 kreme dodati 200g otopljene čokolade na skroz slaboj temperaturi.

Umutiti 3 šlag kreme od vanilije sa mlijekom i filovati: kora, šlag, crni fil, kora, šlag, bijeli fil, kora, šlag, crni fil.

Savjet:

Najbolje je da odstoji jedan dan. Crnim filom premazati čitavu tortu, a zatim ukrasiti kako želite.

Vrijeme pripreme: 2 sati

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Posluživanje: Poslužuje se hladno

Za: 40 osoba

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.