Sastojci:
KORE (peku se tri kore)
5 bjelanca
250 g Šećer u prahu
150 g Mljeveni orasi
9 kašika Brašno
Krema:
1 l mlijeka
15 žumanca
10 kašika šećera
250 g Margarina
malo mlijeka da se popare orasi
200 g Čokolada za kuhanje
3 Šlag krema od vanilije
200 ml mlijeka za kremu od vanilije
Priprema:
Kore:
Napraviti 3 kore sa po 5 bjelanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike brašna. Brašno i orahe pomiješati i lagano umiješati u umućene bjelance. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate kremu.
Krema:
7 žumanaca pomiješati sa 10 kašika šećera i 9 kašika brašna i skuhati kremu u 1l mlijeka.
Umutiti 8 žumanaca sa 250g šećera u prahu. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmiješati sa umućenim žumancima i sve izjednačiti sa ohlađenom kremom.
1/3 kreme izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kašasto). U preostale 2/3 kreme dodati 200g otopljene čokolade na skroz slaboj temperaturi.
Umutiti 3 šlag kreme od vanilije sa mlijekom i filovati: kora, šlag, crni fil, kora, šlag, bijeli fil, kora, šlag, crni fil.
Savjet:
Najbolje je da odstoji jedan dan. Crnim filom premazati čitavu tortu, a zatim ukrasiti kako želite.
Vrijeme pripreme: 2 sati
Zahtjevnost: Srednje zahtjevno
Posluživanje: Poslužuje se hladno
Za: 40 osoba