BAJRAMSKA ČESTITKA DRAGANA BURSAĆA: DE, ŠTO SE KRIJEŠ, LIJEPA SI-NAJLJEPŠA ZAUVIJEK

Dragan Bursać, ugledni bh. novinar i kolumnista, putem svog Facebook profila uputio je čestitku povodom Bajrama.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti, a već za prva tri sata ima više od 3.600 lajkova i na stotine komentara:

“Skloni taj telefon od mene! Nemoj me fotografisati!

Znam je decenijama. I ovaj Ramazan je ispostila. Tiho i neprimjetno. Nevidljiva ona u Odabranom mjesecu. I post joj je nevidljiv, a opet uzvišeniji od svakog drugog.

Ne priča, ne uzdiše glasno zazivajući Pejgambera da drugi čuju. Sama, udaljena, na silu rastavljena od prirodnog toka stvari, ona se u sebi, a za svijet i po svijetu sprema za Bajram.

-De, što se kriješ, lijepa si-najljepša zauvijek-nije to moje, nije to samo moja misao, spetljah se.

A jeste, najljepša je djevojka bila i kad se zacurila i kad je prkosno prvu kosu ošišala u inat nekim zlim vršnjacima, što su je pitali, šta ti je to Ramazan i Bajram, toga nema, idi sa svojima. Najljepša je bila i kad se u mladu ženu pretvarala, pa mi lagala kako joj je sve lako, a do ljudi je što si otežavaju život.

Ljubav nije pokazivala razbacujući je okolo. Čuvala ju je za gladne kučiće i mačiće. Ulice su tada vrvjele djecom naših četvoronožnih sapatnika. A ona ih je hranila, sklanjala, čuvala. I kad bi ojačali, udomitelje bi im našla.

I praštala je. Činilo mi se svakom i svima. Ljut sam bio u svojoj muškoj sujeti i oholosti što prašta ovakvim kao ja i još hiljadu puta gorim. Ja praštao ne bih, ponavljao sam joj dosljedno. A ona, samo osmijeh i sabur.

-I znaš šta mi je najgore bilo, prva progovori. Ono kad su mi rekli da me ti više ne voliš. E onda sam pala u sebi. Zajuka za sebe. Nemam kome ni reći, ni pojadati se. A opet, znam da lažu…

Skinula je masku, prvi put nakon dugo vremena. Pune usne ispod kojih niska bijelih zuba pozdravlja svijet pod njom i zelene oči koje ljepotom mogu nahraniti kosmos. Zaboravio sam koliko je lijepa. Čovjek najbrže zaboravi onu najbližu ljepotu koju voli.

Stegnuh joj ruku. Idemo posjetiti prvo mezarje. Više je njenih i mojih na onim svjetovima, nego na ovom bajramskom dunjaluku.

Nasmija se, uze me za ruku i povede. Ćutim miris mlade kiše u njenoj opranoj kosi.

Onaj je moja i ja njen. Zauvijek. Zove se Banjaluka.

Bajram Šerif Mubarek Olsun dobri moji ljudi. Pozdrav od ove moje ljepotice i moje malenkosti cijelom svijetu!!!”,. napisao je Dragan Bursać.

-Skloni taj telefon od mene! Nemoj me fotografisati!Znam je decenijama. I ovaj Ramazan je ispostila. Tiho i…

Posted by Dragan Bursać on Sunday, 24 May 2020

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE