SVI ZNAMO KOLIKO JE BIJELI LUK ZDRAV: ALI OVIH 5 GRUPA LJUDI NE SMIJU DA GA JEDU, MOŽE BITI KOBNO

2 aug | 21:11

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna ljekovita svojstva čine nevjerovatne blagodeti za zdravlje.

Ljudi su ga od davnina koristili u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. 

Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka čiji je recept zapisan prije više od 2000 godina.

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor, prenosi Kurir.



Ali, i pored svih ljekovitih svojstava ovih 5 grupa ljudi ne smiju da ga konzumiraju.

Pacijenti pred operaciju

Ukoliko ćete u skorije vrijeme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate bijeli luk najmanje dvije nedjelje prije jer bi se produžilo krvarenje.

Osobe sa niskim pritiskom

Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi naneti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem. 

Ljudi koji imaju problema sa jetrom

Iako bijeli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ub.ije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprječavanju virusa hepatitisa.



Naime, neki spojevi bijelog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crijevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način  utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine.

Osim toga, neke od njegovih komponenti smanjuju crvena krvna zrnaca i hemoglobin, što znači da pretjerana upotreba belog luka može da dovede do anemije.

Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja takođe treba da izbjegavaju bijeli luk. 

Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.

Ljudi koje muči dijareja

Pacijenti koji pate od dijareje treba da izbjegavaju sirovi bijeli luk jer njegov sastav može da stimuliše crijeva i dovede do hroničnog zapaljenja i pogoršanja edema.

Ako je pacijent bolovao od dijareje, treba da konzumira bijeli luk u manjim količinama.



(Hayat / Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE