RAT DO ISTREBLJENJA: NOVE PUCNJAVE ZNAK DA SE KRVAVI OBRAČUNI DVIJE GRUPE PONOVO NASTAVLJAJU

Rafali koji su u utorak popodne odjeknuli u centru Kijeva, kada je teško ranjen šef kavačkog klana Radoje Zvicer, jasan su znak da se ratu između kavačkog i škaljarskog klana, u kom je do sada stradalo više od 40 ljudi, kraj ne nazire.

Zbog pucnjave u elitnom dijelu Kijeva za manje od 24 sata uhapšene su osobe osumnjičene da su učestvovale u vatrenom obračunu, a koje se povezuju sa suparničkim, škaljarskim klanom. Lisice na ruke stavljene su srpskim državljanima Petru Jovanoviću i Milanu Brankoviću, ali i Baraninu Stefanu (Mandić) Đukiću. Na listi uhapšenih našao se i Podgoričanin Emil Tuzović.

Đukić i Tuzović navodno pripadaju barskom kriminalnom klanu, kojim rukovodi Alan Kožar, a koji su prema svom poslovanju i djelovanju usko vezani za škaljarski klan, tako da je ovo hapšenje bila samo potvrda onoga što se od samog početka naslućivalo – kavčani i škaljarci se ne smiruju.

Tome u prilog možda najbolje govori turbulentni početak godine, kada su u Atini ubijeni Stevan Stamatović (43) i Igor Dedović (45). Dok su sa suprugama i djecom sjedili u jednom restoranu u Atini, četvorica maskiranih pucača su se nonšalantno ušetala u restoran i izreštela škaljarce naočigled porodice.

Pucnjava je trajala svega nekoliko sekundi i odmah nakon toga maskiranu mladići su pobjegli sa lica mjesta. Do danas ovo dvostruko ubistvo nije rasvijetljeno, ali je otvorilo niz pitanja koja se najviše tiču toga da su škaljarci duže vrijeme utočište pronašli u Grčkoj, odakle su rukovodili pošiljkama kokaina švercovanog iz Latinske Amerike u Evropu.

Gotov paralelno sa tim likvidacijama, u Srbiji je šef škaljaraca Jovan Vukotić u beogradskom Centralnom zatvoru, nakon što je odležao petnaestomjesečnu kaznu zatvora zbog falsifikovanih dokumenata, čekao ekstradiciju u Crnu Goru koja je uz maksimalne mere obezbjeđenja i realizovana.

Više državno tužilaštvo Crne Gore sumnjiči Vukotića da je sa ubijenim Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, pokušao da ubije dvojicu Miloša Radonjića i Vojina Stupara. Odmah po izručenju, Vukotić je ponudio dokaze u tamošnjim pravosudnim organima koji, prema riječima njegovog advokata, nesumnjivo dokazuju da u vreme te pucnjave uopšte nije bio u Kotoru niti u Crnoj Gori, piše Blic.

Neposredno pred njegovo izručenje, u Beogradu je navodno pokušano njegovo ubistvo, pošto su zbog četvorice mladića pokrenute predistražne radnje jer se sumnja da su presreli Vukotićevu posetu predstavljajući se kao policajci, navodno s namjerom da mu podmetnu cijanid u hranu.

Krajem februara, u Herceg Novom je likvidiran Šćepan Roganović, još jedan problematični član ozloglašene porodice Roganović, bliske kavačkoj kriminalnoj grupi. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Novljanin Krsto Vujović koji je trenutno nedostupan policiji. Da li je ova likvidacije direktno povezana sa ratom škaljarskog i kavačkog klana nije zvanično potvrđeno, međutim povezanost ove porodice sa tako jakom, organizovanom kriminalnom grupom svakako ne treba smetnuti s uma.

Malo prije toga, u naselju Balijače u Podgorici, na stotinak metara od svoje kuće, ranjen je Igor Krstović (35), dok je vozio svoj automobil marke “mercedes”. Na njega je tada ispaljeno više od 20 metaka, a poznati napadači pogodili su ga u grudi, stomak i natkoljenicu.

Krstović se dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, a liječenje je nastavio u Hanoveru što je i u tamošnjim i ovdašnjim medijima izazvalo veliku pažnju, pošto ga je u bolnici čuvao nezapamćeni broj policajaca.

Tokom ove godine, crnogorska policija je raspisala potjernicu i za jednim od sada uhapšenih u Odesi, Stefanom Đukićem (ranije se prezivao Mandić), pošto se sumnja da je on ispalio 15 hitaca u Jovana Klisića u Baru prošle godine, prilikom čega je ranjen i Velizar Gardašević.

Optužnica obuhvata još još sedam osoba, ali je Đukić označen kao direktni izvršilac atentata. Upravo je Đukić jedan od uhapšenih zbog pokušaja ubistva Zvicera u Kijevu.

Kokain zbog kog je počeo rat klanova pripadao ranjenom Zviceru

Rat koji bukti među njima započet je nakon što je u Valensiji krajem 2014. godine, iz stana Gorana Radomana, nestao tovar kokaina težak 200 kilograma. Ni godinu dana nije prošlo, a Radomana je stigla osveta – ubijen je u Beogradu.

On je tada izašao iz kubanskog zatvora u kom je robijao zbog jedne saobraćajke, vraćen je u Srbiju ali je odmah otišao u Valensiju. U stanu, koji je po tvrdnjama iz bezbjednosnog sektora plaćao i iz zatvora, našao je tovar od 200 kilograma kokaina.

Pouzdani izvori na koje se pozivaju Vijesti tvrde da ga je uzeo, iako to nije bila njegova droga, kako bi “naplatio” korišćenje svojih resursa za vrijeme koje je proveo iza rešetaka. Navodno, saznao je i ko je sakrio milionski vredan tovar u stanu. Prema podacima iz bezbjednosnog sektora, to su učinili njegovi dotadašnji partneri u poslu – Zvicer i kotorska kriminalna grupa. Time je “kocka bačena” i započet je krvavi rat koji bezmalo traje šest godina.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.