DOLIJEVANJE ULJA NA VATRU: SRBIJI I DALJE CRNA GORA DRŽI SPUŠTENU RAMPU

Crna Gora otvorila je granice s brojnim zemljama, ali ne i susjednom Srbijom što je u toj zemlji doživljeno kao novo doljevanje ulja na vatru i dizanje već podgrijanih tenzija.

Međutim, Srbija nije jedina zemlja kojoj Crna Gora i dalje drži spuštenu rampu. Tu su države poput: Italije, Španije, Belgije, Holandije, Velike Britanije. A razlog je zapravo u prevenciji širenja koronavirusa iz navedenih zemalja.

Srbija nije izuzetak

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović podsjeća da je odluka donijeta na preporuku struke optuživši državni vrh Srbije da diže tenzije i izaziva podjele u Crnoj Gori što je intenzivirano posljednjih mjeseci.

Zategnuti odnosi

Po već oprobanom scenariju velikosrpski apetiti nisu se mogli skriti i na primjeru Crne Gore a nervozu je razbuktalo vrlo jasno NE crnogorskog predsjednika Mile Đukaovića. Sve je počelo zimus nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti s ključnom stavkom o nacionalizaciji crkvene imovine, koja je prije utemeljenja Kraljevine SHS bila u državnom vlasništvu.

Odmah se probudila Srpska pravoslavna crkva koja je u političkoj sprezi s crnogorskom opozicijom i srbijanskim državnim vrhom, izvela narod na ulice. Time su pokazali nepoštivanje ustavnog poretka i zakona Crne Gore i jasne aspiracije prema onome šta Beograd misli.

Privođenje sveštenika

Ubrzo dolaze mjeseci koje je obilježio koronavirus što je vješto iskorišteno za novu provokaciju. Uprkos zabrani okupljanja episkop Joanikij i grupa sveštenika organizuju vjerski obred „Litiju“ koji je okupio hiljade vjernika i dolazi do hapšenja vjerskih službenika.

Uslijedili su neredi u nekoliko gradova a vlast je poručila da je ovim skupom Crna Gora bila izložena brutalnom napadu koji je mogao rezultirati nesagledivim posljedicama, te da ta bahatost može značiti samo jedno – služenje tuđoj državi.

Druga strana opet je iskoristila davno izlizanu krilaticu o ugroženosti prava Srba iza čega stoji zvanični Beograd.

Bliže se izbori

Priča o blokadi državne granice još je jedna stranica u ovoj priči. Sve se može posmatrati i kroz činjenicu da se obje države priprema za izbore a dizanje međunacionalnih tenzija je prema dosadašnjim iskutvima, efikasno oružje za osvajanje vlasti.

(Alem Karamešić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.