VIŠE HILJADA DEMONSTRANATA U CENTRU STOKHOLMA SKANDIRALO: ‘ŽIVOTI CRNACA SU VAŽNI’

Više hiljada građana u centru Stokholma u Švedskoj učestvuje u demonstracijama protiv rasizma nakon smrti tamnoputog George Floyda u američkom gradu Mineapolisu.

Demonstranti su se, uprkos zabrani javnih okupljanja više od 50 osoba zbog pandemije koronavirusa, okupili u centru Štokholma noseći transparente sa sloganima “Ne mogu da dišem” i “I životi crnaca su važni”.

Policija koja nije reagirala, kako bi rastjerala okupljene, nije želela da komentira broj demonstranata.

  • Bilo ih je mnogo više od 50. Trenutno se nekoliko grupa kreće gradom i pod našim su nadzorom – navodi se u saopćenju policije.

Floyd je preminuo 25. maja nakon što ga je policajac pritisnuo koljenom na zemlju preko vrata i držao ga u tom položaju skoro devet minuta.

Floydova smrt pokrenula je val protesta u američkim i drugim gradovima širom svijeta zbog rasne diskriminacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.