5. DAN RAMAZANA: IZMAMITE UKUĆANIMA OSMIJEH NA LICE S OVIM IFTAROM

10 maj | 11:14
U toku svetog mjeseca, iftarski meni treba biti raznovrstan. Za peti dan ramazana, predlažemo vam sljedeći iftarski meni.

  1. Ajran supa
  2. Turska riža
  3. Šiš ćevap
  4. Salata od patlidžana
  5. Tiramisu


Ajran supa

Sastojci:

  • 250 g riže
  • 60 g brašna
  • 350 g jogurta
  • 1,5 l vode
  • so
  • peršun
  • sušena nana


 Priprema:

Rižu staviti u posoljenu vodu (oko 2 l vode) i staviti da se kuha 20-tak minuta.Kad je riže kuhana, ocjediti je i ostaviti do upotrebe da se malo ohladi.U šerpi ugrijati malo ulja i maslaca te dodati kašiku brašna i upržiti, zatim dodati vodu da prokuha. Kada prokuha dodati jogurt izmiješan sa nanom i peršunom i kada proključa dodati rižu i kuhati 5 minuta. Na kraju dodati so.

Turska riža

Arpa je vrsta šehrije napravljene od ječmenog brašna. Obično je u obliku riže i koristi se za miješanje s običnom bijelom rižom kada se pravi pilav na turski način. Ovakva vrsta pilava je standardna u Turskoj i servira se kao prilog uz neko fino kuhano ili prženo jelo.

Sastojci:

  • čaša i po bijele riže (čaša 200ml)
  • pola čaše arpa šehrije
  • 4 kašike ulja
  • malo soli, malo persuna
  • 3 čaše vode


Priprema:

Prvo rižu dobro oprati i pokiseliti u vruću vodu desetak minuta. Za to vrijeme u šerpu u kojoj će se praviti pilav, stavite ulje i puter. Dodajte arpa šehriju i pržite je lagano na skroz maloj temperaturi, par minuta dok ne počne da žuti.

Skloniti s vatre i dodati joj rižu. Sve skupa pržiti i dalje na maloj temperaturi, dok riža ne postane staklasta i dok se ne 'razabere'. Skloniti s vatre, nasuti vodu i dodati začine. Vratiti na vatru i pojačati temperaturu dok ne provri, kad provri naglo smanjiti na najmanju temperaturu te poklopiti i pustiti da upije i višak vode ispari, dok riža ne bude gotova.

Šiš ćevap

Sastojci:

  • 1 kg mesa od janjeće plećke.
  • 1/2 kg crvenog luka
  • 2 supene kašike masla
  • 2 dcl vode
  • pola male kašike bibera
  • mala kašika soli
  • mala kašika crvene paprike
  • nekoliko zrna bibera
  • 2-3 zrna karanfilića
  • 20 čačkalica ili posebne igle za šiš čevap
  • fildžan sirćeta


Priprema:

Meso izrežemo na kockice približno iste veličine. Luk također izrežemo na krupnije kocke ili šnite, pa na čačkalicu ili posebnu žicu za ovo jelo, redamo komadić mesa, pa luk i tako redom. Zatim tako naredane na čačkalicama slažemo u pliću šerpu. Dodamo dvije  kašike kravljeg masla, biber, so, poprašimo crvenom paprikom i ubacimo 2-3 zrna karanfilića i sirće, da se  luk ne bi raspao.

Najprije stavimo na temperaturu 150 stepeni da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, dodajući findžan po fildžan vode. Ovo jelo ne smijemo zalijevati sa mnogo vode, jer kad  omekša, saft mora biti bistar. Na kraju pobiberimo krupnije tucanim biberom.

Salata od patlidžana

  • 1 kg patlidžana ispržiti na roštilju. Nakon što se ohlade, oguliti ih i sitno isjeckati.
  • U patlidžane dodati naribani bijeli luk  (oko 5 češnjeva), posoliti i dodati čvrsti jogurt ili pavlaku


Tiramisu



Sastojci:

  • 2 jaja
  • 3/4 šolja šećera
  • 1/2 šolja jake crne kahve
  • 250 g sira mascarpone
  • 18 piškota
  • 3-4 dl tučenog slatkog vrhnja
  • 1/2 kašike gorkog kakaa


 Priprema

Na pari izmutite 2 jaja, 1/4 šolja kafe i 1/2 šolje šećera (1 šolja=2 dl). Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i ohladite. Preostali šećer umiješajte u kafu. Kad se smjesa ohladila dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kafu umočite piškote i slažite ih na prikladan tanjur. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kafu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao. Želimo vam ugodan iftar!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)


Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE