PREPORUČUJEMO VAM IFTAR ZA 7. DAN RAMAZANA

22 maj | 11:15
Za večerašnji iftar, preporučujemo vam:

  1. Pureća ragu čorba
  2. Musaka od krompira i šampinjona
  3. Mediteranska salata
  4. Hljeb sa susamom
  5. Paluza od borovnica


Pureća ragu čorba

Sastojci:

  • 160 g purećeg mesa
  • 40 g mrkve
  • 40 g celera
  • luk
  • maslac
  • 1 dl vrhnja
  • so
  • peršun
  • biber
  • muškatni oraščić
  • brašno


Priprema:

Na ulju ispirjajte sitno sjeckani luk, dodajte na kockice izrezano povrće. Začinite i pirjajte 15 minuta, zalijte temeljcem od purećih kostiju. Kuhajte 20 minuta. Na maslacu svijetlo prepržiti brašno te dodajte čorbi. Skinite s vatre, legirajte kiselim vrhnjem.

Musaka od krompira i šampinjona

Sastojci:

  • 12 srednje velikih šampinjona
  • 1 glavicu luka
  • 2 grančice peršuna
  • 1 kašika maslaca
  • so
  • biber
  • nariban muškatni oraščić
  • 30 dag prase
  • 60 dag krompira
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 do 2 male grančice ružmarina
  • 1/2 kašike suhog origana
  • 15 dag svježeg sira
  • 20 dag slatkog vrhnja
  • 2,5 dag parmezana


Priprema: 

Nožice šampinjona sitno nasjeckajte, luk narežite na kockice, fino nasjeckajte peršun. Na ugrijanoj masnoći pirjajte luk s nasjeckanim nožicama šampinjona, posipajte s peršunom, posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić. Prasu narežite na kolutiće, ogulite krompir i narežite na tanke ploške. Krompir i prasu poslažite u namašćen oblik (slažite kao riblje ljuske). Zdrobite i nasjeckajte bijeli luk, začinsko bilje, 12 dag sira, vrhnje, prelijte preko krompira i pecite 40 do 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni. Ostatak sira pomiješajte s mješavinom šampinjona i time napunite klobuke šampinjona. Na polovici pečenja posložite šampinjone po krompiru, posipajte parmezanom. Zapecite još malo dok šampinjoni ne puste svoju tekućinu i ispari.

Mediteranska salata

Sastojci:

  • 200 g riže
  • 250 g graška
  • 250 g mrkve
  • 100 g puretine (piletine)
  • 1 mala glavica luka
  • 1 kašičica začina
  • so
  • biber
  • peršun
  • ulje
  • limun


 Priprema:

Rižu skuhajte posebno, a grašak i mrkvu možete zajedno skuhati u slanoj vodi. Kuhano povrće i rižu ocijedite, a mrkvu i puretinu (koju ste također skuhali) izrežite na sitne kockice, pa zajedno izmješajte. Sitno isjeckani luk, peršin, biber i začin stavite u 1dl vode, kratko prokuhajte i vruće prelijte po povrću, a na kraju dodajte i sok od jednog limuna, pa dobro izmješajte. Ohlađenu salatu stavite u staklene zdjelice i poslužite kao predjelo.

Hljeb sa susamom

Sastojci:

  • 3 kašike sjemenki susama
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 1 kvasca instant
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 250 ml mlake vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • sjemenke susama


 Priprema: 

Susam popržite na tavi bez masnoće.

Tijesto: Prosijte pšenično brašno u posudu te dobro pomiješajte sa suhim kvascem. Dodajte šećer, so, vodu i ulje. Električnim mikserom (spiralnim nastavcima) miješajte oko 5 minuta najprije pri najmanjoj, potom pri najvećoj brzini, dok ne dobijete glatko tijesto. Pred kraj izrade tijesta umiješajte prženi susam. Tijesto pokriveno ostavite na toplome dok ne nadođe, odnosno vidljivo mu se poveća volumen. Tijesto kratko izmijesite. Stavite ga u namašten kalup te pokrivenog ostavite na toplom da još jednom nadođe. Površinu premažite vodom i pospite susamom. Kalup stavite na rešetku u pećnici na 180-200 stepeni oko 45 minuta.

Paluza od borovnica

Sastojci:

  • 1l itar vode
  • 3 supene kašike nišeste
  • 2 čaše borovnica
  • 6 nepunih supenih kašika šećera (ako borovnice nisu iz ukuhanog slatka)


Priprema:

U uzavrelu zašećerenu vodu dodamo borovnice pa ih, ako su svježe, dobro raskuhamo, a ako su iz slatka, onda kratko kuhamo. Nišestu razmutimo u vodi i ulijemo u paluzu. Miješamo dok se ne zgusne, ali ne previše. Vruće izlijemo u zdjelice, ohladimo i služimo.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)


Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE