KOMPLETAN MENI ZA 9. DAN RAMAZANA: ZNATE LI NAPRAVITI KADUN BUTIĆ?

24 maj | 11:20

Za večerašnji iftar, predlažemo vam sljedeće:

  1. Krem čorba od krompira
  2. Kadun butić
  3. Pirjani patlidžan
  4. Brze lepine
  5. Salata od svježe cvekle
  6. Tulumbe
  7. Krem čorba od krompira


Krem čorba od krompira

Sastojci:

  • 1/2 kg krompira
  • 70 g  luka
  • 50 g suhog mesa
  • 3-4 čehna bijelog luka
  • 1 poriluka
  • 1-2 mrkve
  • 1 litra goveđeg temeljca
  • 1 kašika sirćeta
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 100 g ribanog sira
  • 1 kašika maslaca


Priprema:

Sitno nasjeckani luk i suho meso pirjajte na maslacu. Dodajte zatim nasjeckanu mrkvu, poruluk i bijeli luk pa pirjajte oko 5 minuta. Izvadite zatim iz posude oko pola kuhanog povrća i stavi sa strane. Krompir isjecite na kockice i dodajte ga preostalom povrću i kuhajte.  Nakon nekoliko minuta dodajte goveđi temeljac i pustite da se kuha na laganoj vatri dok ne dobijete gustu čorbu. Začinite kiselim vrhnjem i  sirćetom, pustite da prokuha te ulijte u posudu za čorbu. Ukrasite kuhanim povrćem, pospite ribanim sirom i poslužite.

Kadun butić

Sastojci:

  • 1 kg mljevene janjetine ili bravetine
  • čajna kašika soli
  • kafena kašika bibera
  • findžan riže
  • pola veze sitno sjeckanog peršuna
  • nekoliko listića nane
  • 2 supene kašike kravljeg masla
  • 1-2 jaja
  • supena kašika brašna
  • sok od jednog limuna


Priprema:

U meso umiješamo so, biber, sitno sjeckan peršun i nanu i vodu. Rižu dobro preberemo i operemo, pa je stavimo u nekoliko findžana vode. Iscijedimo i ohlađenu umiješamo u meso. Od te mase pravimo ćuftice jajolikog oblika, otprilike veličine dva, širine centimetar i po. Jaja pjenasto umutimo i polako dodajemo brašno da masa postane glatka. Svaki "butić" uvaljamo u jaja s brašnom i pržimo na maslu petnaestak minuta. Služimo toplo ili hladno s limunom.

Napomena: Možete pratiti i način pripreme iz video klipa, koji je malo drugačiji od ovog pisanog.

Pirjani patlidžan

Sastojci:

  • ½ kg patlidžana
  • 20 dag zelenog paradajza
  • 5 kašika ulja
  • so
  • peršun
  • 1 glavica luka
  • 2 čehna bijelog luka


 Priprema: Patlidžan ogulite, izrežite na kockice i posolite. Dodajte oguljene i na kockice izrezan paradajz. Sve stavite u posudu, prekrijte i pirjajte. Odlijte suvišnu tekućinu i lagano promiješajte. U posebnu posudu ugrijte ulje, propržite sjecani luk i bijeli luk, dodajte peršun, pirjane patlidžane, posolite, pobiberite i pirjajte 5-10 minuta.

Brze lepine

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 čaša ulja
  • so


 Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesimo glatko tijesto i od njega oblikujemo lepine. Staviti ih na suhi vrući lim i pecite dok ne porumene.

Salata od svježe cvekle

Sastojci:

  • 2 cvekle
  • 2 paprike
  • 4 mrkve (manje)
  • 1 glavica luka
  • so
  • ulje
  • ocat (može i limunov sok)


 Priprema: Luk i papriku isjeckajte na sitne kockice. Mrkvu i cveklu naribajte pa sve pomiješajte i posolite i po ukusu dodajte ulje, ocat ili limunov sok. Sve dobro izmiješajte i poslužite.

Tulumbe

Sastojci:

tijesto:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 l vode
  • 2 šolje (od kahve) šećera
  • 2 šolje (od kahve) ulja
  • 5 jaja


za sirup:

  • 3/4 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1/2 l ulja za prženje


Priprema: Prokuhajte šećer i vodu, pa ostavite da se ohladi. U pola litre vode dodajte šećer i ulje i kad zakuha, umiješajte pažljivo brašno pazeći da ne ostanu grudice. Pustite da se ohladi. Kad se ohladi dodajte polako jaja uz neprekidno miješanje dok ne dobijete glatko tijesto. Od tijesta pravite tulumbe kroz kalup ili ručno i pržite u dobro zagrijanom ulju. Ispržene tulumbe stavljajte u pripremljeni sirup i pustite ih u sirupu dok ne ispečete drugu turu tulumbi. Zatim ih stavite u posebnu posudu i prelijte preostalim sirupom.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE