10. DAN: VRIJEME JE ZA IFTARSKU SOFRU

25 maj | 11:21
Za deseti dan mjeseca Ramazana, za iftar vam predlažemo sljedeće:

  1. Krem čorba od brokule
  2. Pita od piletine
  3. Paprike sa sirom
  4. Šopska salata
  5. Krempita


Krem čorba od brokule

Sastojci:

  • 1 kg brokule
  • 30 g maslaca
  • 500 ml mlijeka
  • so
  • vegeta
  • brašno


Priprema:

Skuhati brokulu da postane mekana i od nje napraviti "pire" dodati mlijeko, maslac i kuhati polako dok se ne zgusne zatim dodati so i vegetu, napraviti malu zapršku od brašna , promiješati i dobar tek!

Pita od piletine

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 gr brašna
  • 150 g putera
  • mlaka voda


Za fil:

  • pileća prsa(oko 500 gr)
  • glavica luka
  • 100 gr kukuruza(kuhanog)
  • 1 crvena paprika
  • 100 gr kuhanog graška
  • so, biber
  • začin
  • ulje


 Priprema: 

Tijesto: Prosijati brašno pa dodati puter (sobna temperatura) i među prstima mrviti puter sa brašnom(dobije se tijesto kao mrvice), zatim dodati mlake vode toliko da tijesto bude mekano. Zaviti ga u foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme pripremiti fil.

Fil: Na ulju propržiti glavicu sitno sjeckana luka dodati piletinu sječenu na kockice, posoliti staviti vegetu i biber, pa prodinstati da piletina samo promijeni boju. Skinuti sa vatre dodati kukuruz , papriku(sječenu na kockice) i grašak promiješati i filovati tijesto. Način filovanja: Od tijesta razviti dvije jednake kore koje su dovoljne da prekriju porculansku posudu u kojoj ce se peci pita. Premazati posudu uljem staviti prvu koru preko nje fil, pa drugu koru odozgo pa krajeve pritisnuti viljuškom da se sjedine. Premazati površinu sa jednim žumancetom razmućenim sa malo vode i peci u pećnici na 180 C oko pola sata. Sluziti uz salatu i po želji malo topljenog sira po površini.

Paprike sa sirom

Sastojci:

  • 1 kg paprika
  • 1-2  paradajza
  • 300 g  sira
  • ulje
  • so


Priprema:

Paprike prepoloviti, očistiti te, na vrućem ulju brzo prepeći, zatim maknuti s vatre, okrenuti pa na paprike staviti izmrljveni sir, na kockice narezani paradajz, posoliti i pobiberite te još malo prepeći.

Šopska salata

Sastojci:

  • 4 paradajza
  • 150 grama masnog tvrdog sira
  • 2 paprike
  • 2 jajeta
  • 1 glavica luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1/2 dl ulja
  • so
  • peršun


Priprema:

Ispecite paprike i ogulite, pa ih isjeckajte i pomiješajte sa isjeckanim paradajzom i lukom. Dodajte sitno isjeckanu ljutu papričicu, usitnjeni sir i isječena tvrdo kuhana jaja. Posolite, pospite uljem pa sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte peršunov list kao ukras.

Krempita

Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 8 kašika brašna
  • 1,5 l mlijeka


Priprema:

Lisnato tijesto razvaljati, nabosti vilicom i ispeći dvije kore na preokrenutoj strani lima. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding, mlijeko i brašno. Ukuhati  u preostali 1,5 litra mlijeka i stalno miješajući kuhati oko 10 minuta. Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i umiješati u smjesu a zatim kuhati još 2-3 minute. Izliti smjesu na jednu koru i pokriti poslije drugom korom. Posuti šećerom u prahu i ohladiti kolač.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

 

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE