IDEJA ZA IFTAR: BOSANSKA KVRGUŠA

30 maj | 11:15

Ovo je jedno od onih jela koje kad jednom probate, stalno ćete je praviti.

Sastojci:

  • 1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
  • 1 kašika raznih začinapo želji
  • 7 kašika maslinovog ulja
  • 6 jaja
  • 150 g pšeničnog oštrog brašna
  • ½ kašikice soli
  • 500 ml mlijeka


 Priprema:

Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite začinima.

Pripremljeno meso ispecite na 3 kašike zagrijanog ulja sa svih strana, desetak minuta.

Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite da odstoji 10-15 minuta.

U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite ispečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.

Pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite, po želji polijte povlakom i poslužite uz salatu.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Super Recepti/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE