IFTAR ZA 12. DAN RAMAZANA

27 maj | 08:39

Večeras iftarite uz:

  1. Čorba od kiselog vrhnja
  2. Pljeskavice u umaku od senfa
  3. Tatarski umak sa sirom
  4. Krompir salata s preljevom
  5. Ledene kocke




Čorba od kiselog vrhnja

Sastojci:

  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 1 pecivo
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kašikice kima
  • so


Priprema:

Dobro izmiješamo vrhnje i brašno , dodamo žlicu hladne vode i nastavimo miješati.  Tako dobivenu masu polako uspemo u 1 litru vrele vode uz neprekidno miješanje. Dodamo kim i sklonimo s vatre.  Poslužimo tako da u svaki tanjur stavimo malo poprženog peciva i prelijemo vrućom juhom.

Pljeskavice u umaku od senfa

Sastojci:

  • 20 dag mljevenog mesa
  • 2 kriške starog kruha
  • 2 kašike senfa
  • 1 dl vrhnja
  • 1/2 kašike kopra
  • jaje
  • so, biber
  • ulje


Priprema:

Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju. Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja. Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.

Tatarski umak sa sirom

Sastojci:

  • 300 g majoneze
  • 100 g svježeg kravljeg sira
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 1 kiseli krastavac
  • vezica vlasca
  • bijeli biber


Priprema:

Majonezi i sir izmješajte u glatku smjesu, dodajte sitno nasjeckana jaja i krastavac pa začinite solju i beber. Na kraju umiješajte sitno nasjeckan vlasac.

Krompir salata s preljevom

Sastojci:

  • 1/2 čaša jogurta
  • 1/2 čaša lagane majoneze
  • kašika nasjeckanog peršuna
  • 2 kašike senfa
  • zgnječeno čehno bijelog luka
  • 1/2 kg kuhanog, na kocke nasjeckanog krompira
  • 2-3 stručka mladog luka
  • ocat
  • so
  • biber


Priprema: 

Jogurt, majonezu, senf, bijeli luk, so, biber, ocat i peršun dobro izmiješajte pa prelijte preko krompira, luka i celera. Promiješajte i čuvajte na hladnom do posluživanja.

Ledene kocke

Sastojci:

Tijesto:

  • 8 bjelanjaka
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika brašna


Temeljna krema:

  • 8 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 40 dag margarina


Krema od vanilije:

  • 4 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 1 kašika brašna
  • vanilin šećer
  • 1 kašika šećera


Krema od čokolade:

  • 4 dl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 1 kašika brašna
  • čokolada u prahu
  • 1 kašika šećera


Premaz:

  • 1 šlag pjena


Priprema:

Bjelanke istući u čvrst snijeg i dodati šećer, te na kraju lagano umiješati brašno. Uliti u namašteni lim i peći na 150ºC. Na pari gusto skuhati žumanjke pjenasto umućena sa šećerom. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margagarin. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno,vanilin šećer i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati pola temeljne kreme. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, čokoladu u prahu i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati preostalu temeljnu kremu. Šlag pjenu pripremiti s mlijekom prema uputi na poleđini vrećice. Ohlađeno tijesto premazati kremom od čokolade, poravnati i ostaviti oko 15 minuta u hladniku da se stegne, zatim kremom od vanilije i sve premazati šlag pjenom. Ostaviti u hladniku do idućeg dana da se dobro ohladi. Rezati na veće kocke.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE