TRINAESTOG DANA RAMAZANA IFTARITE UZ...

8 jun | 09:51

Trinaestog dana ramazana, iftarite uz:

  1. Krem čorba od brokule
  2. Pileći ražnjići
  3. Paprike punjene gljivama
  4. Pogačice sa sirom
  5. Salata od mrkve i bijelog kupusa
  6. Torta sa višnjama


Krem čorba od brokule

Sastojci:

  • 1 kg brokule
  • 30 g maslaca
  • 500 ml mlijeka
  • so
  • vegeta
  • brašno


Priprema:

Skuhati brokulu da postane mekana i od nje napraviti "pire" dodati mlijeko, maslac i kuhati polako dok se ne zgusne zatim dodati so i vegetu, napraviti malu zapršku od brašna, promiješati i dobar tek!

Pileći ražnjići

Sastojci:

  • 4 filea bijelog pilećeg mesa bez kostiju i kože
  • 6 kašika maslaca od kikirikija
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašike chili u prahu
  • 1 bijeli luk


 Priprema: 

Oštrim nožem narezati piletinu na dugačke rezance. U većoj zdjeli dobro izmiješati maslac od kikirikija, chili i usitnjeni bijeli luk. Dodati piletinu i dobro je uvaljati u tu smjesu da bude sva pokrivena. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu da se marinira. Meso zmijoliko nabosti na ražnjiće i peći na roštilju ili grilu 5 - 10 minuta okrećući povremeno.

Paprike punjene gljivama

Sastojci:

  • 8-10 paprika
  • 500 g šampinjona
  • 3 glavice luka
  • 2 čaše riže
  • 500 g paradajza
  • 1 vezica peršuna
  • biber
  • so
  • ulje


Priprema:

Na ulju popržite sitno narezani luk, gljive isječene na listiće, zatim dodajte rižu (napola kuhanu) i sitno narezani peršun. Posolite, pobiberite i pustite da se ohladi. Tako pripremljenim nadjevom punite paprike i složite ih u vatrostalnu posudu. Paradajz ogulite, sitno narežite i posložite preko složenih paprika. Dodajte malo vode i pecite u dobro zagrijanoj pećnici na jakoj vatri dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pecite na laganoj vatri dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Pogačice sa sirom

Sastojci:

  • 250g margarina
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 1 kašičica kima
  • pola kašičice soli


 Priprema:

Margarin, sir, 1 jaje i 1 žumanjak izmiješate, posolite, dodajte brašno i umijesite tijesto. Tijesto ostavite da odstoji 1 sat. Pravite pogačice tako da na pobrašnjenoj dasci razvaljate tijesto debljine 1 cm, redate u nenamašćen pleh i svaku namažite bjelanjkom, pospite solju i kimom. Peći u rerni oko 25 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

Salata od mrkve i bijelog kupusa

Sastojci:

  • 150 g mrkve
  • 150 g bijelog kupusa
  • 4 kašike sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica senfa
  • malo soli sa celerom u prahu


Priprema:

Ogulite mrkvu, operite je i isijecite na duguljaste, tanke komadiće. Bijeli kupus očistite, operite i sitno narendajte, također na duguljaste komadiće. Kupus prelijte sirćetom, prebacite ga u sud za salatu i pritiskajte drvenim poklopcem dok malo ne omekša. Miješajući dodajte mrkvu, ulje, med, senf i salatu začinite s malo soli i celerom u prahu. Po želji možete dodati i sitno sjeckani peršun. Umjesto sirćeta možete uzeti duplu količinu limunovog soka.

Torta sa višnjama

Sastojci:

  • 500g slatke pavlake
  • 300g šlag – pjene
  • 1 kisela pavlaka
  • 200g keksa
  • 300g mljevenog keksa
  • 1/2 kg višanja
  • 1/2 l mlijeka
  • 1 štangla čokolade za kuhanje


Priprema: 

Umutiti slatku pavlaku. Umutiti 200g šlaga sa 2dl mlijeka i u to dodati kiselu pavlaku.Sve to sjediniti (kiselu pavlaku i šlag) i podijeliti na 2 dijela, pa u jedan dio staviti 300g keksa. Keks u komadu umakati u mlijeko i redati na plato. Zatim poredati jednu polovinu mase, višnje, drugu polovinu mase (s keksom) i odozgo nafilovati sa ostatkom umućenog šlaga. Ukrasiti izrendanom štanglom čokolade za kuhanje.



(Iftarski meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE