14. DAN RAMAZANA: OVO JE NAŠ PRIJEDLOG ZA IFTAR

29 maj | 10:52

Za večeras vam predlažemo sljedeći iftarski meni.



  1. Čorba od pečurki
  2. Bamija
  3. Salata od mrkve sa pavlakom
  4. Basmati riža
  5. Mala torta od badema




Čorba od pečurki

Sastojci:

  • 200 g pečurki
  • 2 kašike brašna
  • 1 l mesne vode (temeljca)
  • maslac
  • peršun
  • so
  • biber


Priprema:

Izrežemo pečurke na komade i pirjamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.

Bamija

Sastojci:

  • 1 kg teletine ili
  • junetine bez kostiju
  • ½ kg crvenog luka
  • 15 dkg suhe bamije
  • 1 dl ulja
  • 10 dkg maslaca
  • so, mljeveni biber,
  • aleva paprika


Priprema:

Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite meso na sitnije kockice  i prodinstajte sa lukom, dodajući, ako je potrebno po fildžan tople vode. Dok se meso dinsta, u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi, u koju ste dodali malo sirćeta (da se bamija ne bi raspala).

Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijeđenu bamiju i kuhajte, dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildžan. Kada sjedinite bamiju s mesom, više je ne smijete miješati, već, ako je potrebo, lagano protresite šerpu. Pred kraj, bamiju začinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluživanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.

Salata od mrkve sa pavlakom



Sastojci:

  • mrkva
  • pavlaka
  • so
  • (količina po želji)


Priprema: Mrkvu izrendadi ti pomiješati sa pavlakom. Posoliti i poslužiti.

Basmati riža



Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 100 g crvenog luka
  • ½ kašike mljevenog korijandera
  • ½ kašike mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • 1 kašika šafrana
  • 500 g basmati smeđe riže
  • 1 l vode
  • so
  • mix začina


 Priprema: 

Na zagrijanom ulju, na laganoj vatri propržite luk i sve začine, osim šafrana. U posebnoj posudi zgnječite šafran i dodajte ga luku. Kratko pirjajte, dodajte opranu rižu i vodu. Kuhajte još 15-20 minuta u polupokrivenoj posudi na laganoj vatri. Kad je riža gotova lagano je viljuškom rastresite i servirajte na tanjir.

Mala torta od badema

Sastojci:

Tijesto:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g oštrog brašna
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 50 g mljevenih badema
  • 100 g badema u listićima
  • 15 g šećera u prahu
  • 25 g maslaca


Krema:

  • 1 Galetta pudinga bez kuhanja s okusom vanilije
  • 200 ml hladnog mlijeka
  • 200 ml hladnog slatkog vrhnja


Priprema:

Tijesto: U zdjeli 6 minuta električnim mikserom na najvećoj brzini miješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te postupno dodajte smjesi jaja i šećer. Na kraju dodajte mljevene bademe. Ulijte tijesto u kalup za torte (promjera 26 cm), kojem ste prethodno namastili dno, a stranice obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i šećerom u prahu. Stavite peći na 170 stepenioko 30 minuta. Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i stavite na radnu plohu. Rastopite maslac, njime premažite tortu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu tortu vodoravno prerežite po pola.

Krema: U zdjelu ulijte hladno mlijeko i hladno slatko vrhnje. Dodajte Galettu pa električnim mikserom kratko promiješajte najmanjom brzinom, zatim još minutu najvećom. Premažite donji dio torte pa poklopite gornjim.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Iftarski meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE