PREDLAŽEMO VAM IFTARSKI MENI ZA 17. DAN MJESECA RAMAZANA

22 maj | 15:12
  1. Čorba sa povrćem
  2. Ražnjići od oslića
  3. Gratinirani karfiol
  4. Salata sa kuskusom
  5. Rolat od ananasa


Čorba sa povrćem

Sastojci:

  • 4 mlada luka
  • 200 g bijelog kupusa
  • 2 zelene paprike
  • 2 mrkve
  • 300 g krompira
  • 2 kašika  maslinovog ulja
  • 1 l temeljca
  • 4 paradajza
  • 2 čaše duboko smrznuta graška
  • 3 kašike nasjeckanog peršuna


Priprema:

Luk i papriku narežemo na rezance. Bijeli kupus naribamo. Mrkve ostružemo, operemo i narežemo na ploške nožem valovite oštrice. Krompir ogulimo i narežemo na kocke. Na ugrijanom ulju staklasto popržimo rezance luka, dolijemo temeljac. Kad zakuha dodamo kupus, papriku, mrkvu i krompir, pa sve kuhamo pokriveno 20 minuta. Paradajz ogulimo i narežemo na osam dijelova i očistimo od sjemenki. Nakon navedenog vremena kuhanja u čorbu stavimo zamrznuti grašak i osmine paradajza. Kuhamo još 8 - 10 minuta na blagoj vatri. Prije posluživanja pospemo nasjeckanim peršunom.

Ražnjići od oslića

Sastojci:

  • 4 fileta oslića
  • 20 dag riže dugog zrna
  • 30 dag mrkve
  • 30 dag prase
  • 20 dag korijena od celera
  • biber, so
  • 2 dl temeljca
  • 3 kašike limunovog soka
  • stručak peršuna


Priprema:

Rižu zakuhajte u vreloj slanoj vodi i pustite kuhati 15-20 minuta. U međuvremenu očistite mrkvu, prasu i celer, pa ih narežite na tanke prutiće. U tavi zagrijte ulje i na njemu propirjajte povrće. Začinite ga solju i biberom. Prelijte temeljcem i pustite kuhati na laganoj vatri otprilike 8-10 minuta. Filete operite, pa ih pažljivo obrišite papirnatim ubrusom da maknete višak tekućine. Poprskajte ih sokom od limuna. Narežite ih na veće komade, pa ih nanižite na štapiće za ražnjiće. Začinite solju i biberom. Ražnjiće stavite na povrće, pa u pokrivenoj posudi još pirjajte 6-8 minuta. Nasjeckajte peršin i pomiješajte ga s rižom koju ćete poslužiti posebno. Na tople tanjire rasporedite povrće, pa na njega ražnjiće od oslića.

Gratinirani karfiol

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 3 dag brašna
  • 10 dag maslaca
  • 3-4 dl mlijeka
  • 1 kašika vegete
  • muškatni oraščić
  • 1 žumance
  • peršun


 Priprema:

Karfiol skuhajte i ocijedite. Rastopite maslac,dodajte brašno i zalijte toplim mlijekom. Umiješajte vegetu i muškatni oraščić pa prokuhajte. Na kraju dodajte peršun i žumance. U vatrostalnu posudu stavite karfiol, prelijte ga umakom i zapecite u pećnici.

Salata sa kuskusom

Sastojci:

  • 150 g kuskusa
  • 4 veća paradajza
  • 2 krastavice
  • 1 veza mladog luka
  • 150 g tunjevine iz konzerve
  • 1 crvena roga paprika
  • 1 zelena roga paprika
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 limuna
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • mješavina začina


Priprema:

Kuskus preliti ključalom vodom i ostaviti ga da nabubri a potom ocijediti od suvišne tečnosti. Krastavce oguliti i isjeći na kockice, paradajz također isjeći na kocke. Crvenu i zelenu papriku očistiti od peteljki i sjemena i isjeći na kocke. Mladi luk isjeći na kolutove, a peršun što sitnije isjeckati. U odgovarajućoj posudi sjediniti sjeckano povrće i kuskus te preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Dodati tunjevinu prethodno ocijeđenu od suvišne masnoće, peršun i začine po ukusu i polako promiješati.

Rolat od ananasa

Sastojci:

Za nadjev:

  • 3dl koncentriranog soka od ananasa
  • 4 žumanca
  • 60g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 300g šlaga
  • 1 mali ananas


 Za biskvit:

  • 60g brašna
  • vanilin-šećer
  • sol
  • 15g gustina
  • 90g šećera
  • 3 jajeta
  • ribana korica od ½ limuna


 Priprema:

Nadjev: Žumanca pjenasto umutite sa šećerom i gustinom, postupeno dodajte 2dl soka od ananasa, miješajte i kuhajte na pari dok se ne zgusne.

Biskvit: žumanjaca i šećer pjenasto izmiješajte dodajte ribanu koricu limuna, vanilin-šećer i brašno. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i malo soli. Pećnicu zagrijte na 170 stepeni. Smjesu razvucite na lim obložen papirom za pečenje, tako da dobijete list debljine 8-10mm i pecite 10-15 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i preokrenite na drugi list papira za pečenje. Odlijepite papir na kojem se peklo, pustitte da se malo ohladi pa navlažite preostalim sokom od ananasa. Nadjevom premažite tijesto i zamotajte rolat. Kad se ohladi ukrasite ga šlagom i kriškama ananasa.

Zajedno dijelimo radost ramazana i najukusnije Coca-Cola recepte!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE