ZA 18. DAN RAMAZANA PREDLAŽEMO OVAJ IFTARSKI MENI

2 jun | 09:41
Za 18. dan mjeseca ramazana predlažemo vam sljedeći iftarski meni.



  1. Krem čorba od graška
  2. Jastučići s gljivama
  3. Sirnica
  4. Mirisna salata od krastavaca
  5. Desert od sladoleda i pudinga


Krem čorba od graška

Sastojci:

  • 1/2 kg graška
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašika ulja
  • 1 dl mlijeka
  • so


Priprema:

Sitno isjeckajte mrkvu i luk, dodajte grašku i sve kuhajte u slanoj vodi da omekša. Skuhano povrće propasirajte, a vodu u kojoj se je kuhalo ostavite u loncu. Od ulja i brašna napravite svijetlu zapršku, dodajte joj propasirano povrće i posolite. Dobro sve promiješajte, nalijte mlijeko i vodu u kojoj se je kuhalo povrće, i kuhajte još dvadesetak minuta. Na kraju začinite umućenim jajetom.

Jastučići s gljivama

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 0,5 dl kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • Od brašna, maslaca, kiselog vrhnja i jednog jajeta napraviti lisnato tijesto.
  • 1 dl ulja
  • 1 glavica luka
  • 250 g šampinjona
  • 0,1 dl kiselog vrhnja
  • sol
  • 1 jaje


Priprema:

Ispržiti na ulju stno isjeckan crveni luk, dodati sitno sječene gljive, biber i sol. Dodati pri kraju prženja kiselo vrhnje i ostaviti da se ohladi. Razvući oklagijom tijesto debljine ½ cm i isjeći na četvrtaste komade veličine 4x4 cm. Na svaki komad staviti kašiku nadjeva. Ivice tih kvadrata premazati razmućenim jajetom, pa sva četiri ugla preklopiti na sredini jedna preko drugog. Jastučiće premazati odozgo razmućenim jajetom poredati ih u pleh, posuti biberom i peći u jako zagrijanoj rerni oko 15 minuta.

Sirnica

Sastojci:

  • 2 jufke
  • 20 – 30 dag mladog sira
  • 2 – 4 jaja
  • so
  • 15 dag masla
  • 1/2 do 1 l slatkog kajmaka ili pavlake


Priprema:

U zdjeli izgnječiti sir, dodati jaja i so pa dobro izmiješati. Jufke se razrežu napola, preliju masnoćom i stavi se nadjev. Jufke savijene kao rolat stavljati u zamašćenu tepsiju. Ratopiti ostatak masla i sasuti u kajmak. Polovicom ove mase preliti sirnicu te malo narezati da kajmak prodre između jufki. Staviti u pećnicu i peći. Kad je sirnica pečena, izvaditi iz pećnice, politi preostalom polovicom kajmaka i ubaciti u pećnicu da se zapeče. Izrezati i servirati toplo.

Mirisna salata od krastavaca

Sastojci:

  • 1 krastavac
  • sol
  • 2 kašike ulje
  • 1 čaša jogurta
  • peršun, kopar vlasac po jedna kašika
  • 1 manja glavica luka


Priprema:

Oprani krastavac izrežemo na ploške. Posolimo i pouljimo. Jogurt dobro umutimo da postane gladak, te umješamo začinsko bilje, sitno nasjeckani luk i sve to prelijemo po narezanom krastavcu. Pustimo neko vrijeme da se okusi sjedine pa serviramo.

Desert od sladoleda i pudinga

Sastojci:

  • 1 puding od vanilije
  • 1 puding od čokolade
  • 1 l mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 1 sladoledni desert od čokolade
  • 50 g narendane čokolade
  • voće


Priprema:

Umutiti sladoledni desert od čokolade sa mlijekom. Staviti u zamrzivač da se stegne. Napraviti puding od vanilije i čokoloadni puding prema uputstvu sa pakovanja. Pokvasiti staklene zdjelice te sipati do pola čokoladni puding a preko puding od vanilije. Puding ostaviti da se ohladi. Na ohlađeni puding stavljati po dvije kugle čokoladnog sladoleda, preko toga ukrasiti voćem prema želji.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE