19. DAN MJESECA RAMAZANA: PRIPREMITE SLJEDEĆI IFTARSKI MENI

3 jun | 11:48

  1. Riblja čorba
  2. Musaka od patlidžana sa povrćem
  3. Rimska salata
  4. Rahvanija s grizom


Riblja čorba

Sastojci:

  • 1,5 kg bijele ribe
  • 50 g riže
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 10 g bijelog luka
  • 150 g paradajza
  • 1 limun
  • peršun
  • lovorov list
  • so
  • biber u zrnu


Priprema:

U posudu sa hladnom vodom stavite očišćenu ribu koju ste izrezali na veće komade, dodajte ulje, bijeli luk, paradajz izrezan na veće komade, sok od limuna, peršunov list, list lovora so i biber u zrnu. Kad je riba skuhana izvadite je iz čorbe, očistite od kostiju, usitnite na manje komadiće i vratite ponovo u čorbu. Dio ribe koju ste izvadili iz čorbe možete poslužiti kao kuhanu ribu "riba na lešo". Posebno u slanoj vodi skuhati rižu, ocijediti i potom staviti u čorbu. Dodajte peršun i poslužite. Možete uz čorbu poslužiti i ribani sir.

Musaka od patlidžana sa povrćem

Sastojci:

  • 6 manjih patlidžana
  • 3 paradajza
  • 1 zelena paprika
  • 2 supene kašike putera ili kravljeg masla
  • glavica luka
  • 3 čehna bijela luka
  • veća kriška travničkog sira
  • 10 dkg trapista
  • pola veze peršuna
  • nekoliko listića celera
  • pola kafene kašike bibera
  • čajna kašika soli


Priprema:

Patlidžane ogulimo i na 4-5 mjesta zarežemo, ali tako da se na vrhovima drže. Dobro ih nasolimo i ostavimo. Luk tanko izrežemo, prepržimo ga na kašiki putera, u koji smo malo dodali ulja da ne zagori. Ubacimo izrezanu papriku. Pržimo. Na tu masu izrendamo oguljen paradajz, pa sve izjednačimo i ubacimo zgnječen bijeli luk i rendan travnički sir. Masu pospemo sitno sjeckanim peršunom i celerovim listom. Patlidžane dobro operemo od soli i nadijevamo ih ovom smjesom. Punjene patlidžane redamo po tepsiji. Zalijemo ih kašikom ispunjenog putera. Ulijemo tri fildžana vode. Kad je musaka pečena, izrendamo trapist i ravnomjerno ga rasporedimo. Služimo toplo.

Rimska salata

Sastojci:

  • 200g spiralne tjestenine
  • 200g mocarele
  • 150g mortadele
  • 200g kečapa
  • 2 paradajza
  • 1 paprika
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50g maslina bez košpica
  • origano, so
  • mješavina začina, biber


Priprema:

Tjesteninu obariti u slanoj vodi, procijediti je i poprskati sa malo ulja. Papriku očistiti od sjemena i peteljke pa je isjeći na tanke štapiće. Paradajz isjeći na kocke, masline i mocarelu na kolutove, mortadelu na trake. Posebno sjediniti kečap, origano i začine po ukusu. U odgovarajućoj posudi sjediniti tjesteninu, mocarelu, paradajz, papriku i mortadelu. Preliti pripremljenom mješavinom od kečapa i začina pa polako promiješati.

Rahvanija s grizom

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 8 supenih kašika griza
  • 8 supenih kašika šećera
  • ¼ kg šećera za agde
  • 1 čaša vode
  • 1 limun


 Priprema:

Odvojimo žumanca od bjelanaca, pa žumanca mutimo sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodamo čvrsto umućena bjelanca i opet mutimo. Polako dodajemo griz. Masu izlijemo u pomašćenu i zagrijanu tepsiju. Pečemo 5 minuta u vreloj rerni, a kasnije temperaturu smanjimo i rahvaniju pečemo još 20 minuta. Kad je pečena izrežemo je na kocke i prohlađenu zalijemo.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE