20. DAN RAMAZANA: PREDLAŽEMO VAM IFTARSKI MENI ZA VEČERAS

4 jun | 09:33

  1. Čorba od celera
  2. Sataraš na drugi način
  3. Pureći rižoto
  4. Jednostavna čokoladna torta


Čorba od celera

Sastojci:

  • 1 korijen celera
  • 1-2 glavice luka
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 žumanca
  • 1 kocka za supu
  • 1/2 limuna


Priprema:

U slanu vodu stavite kuhati celer i luk koji ste prethodno isjekli na kriške. Dodajte sok od limuna i kocku za supu. Kad se celer skuha, procijedite supu a celer i luk propasirajte i vratite u čorbu. Skinite s vatre i čorbu začinite sa žumancima i kiselim vrhnjem.

Sataraš na drugi način

Sastojci:

  • 500 g paprike
  • 500 paradajza
  • 1 veća glavica luka
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika šećera
  • so
  • biber
  • 1 kašika vegete


Priprema:

Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, (stavite ga na kratko u vruću vodu a zatim prebacite u hladnu, na taj način će te ga lako oguliti) odstranite sjemenke i narežite. U širokoj tavi na ugrijanom ulju svijetlo popržite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješajte paradajz i vegetu pa nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili prilog pečenjima. Za pripremu sataraša koristite široku tavu da što prije ispari tekućina, a paprika sačuva čvrstoću i razvije željenu aromu.

Pureći rižoto

Sastojci:

  • 500 g purećeg mesa
  • 100 g luk
  • 1-2 svježa paradajza
  • pureći temeljac
  • po potrebi so
  • biber
  • sjecani peršun
  • 350 g riže
  • 40 g ribanog sira
  • ulje


Priprema:

Pureće meso narežite na kocke. Na ulju popržite sitno narezan luk, dodajte meso i pustite pirjati. Kad tekućina ispari, dodajte kockice svježog paradajza, so, biber i sjecani peršun. Pirjajte uz miješanje, dodajte rižu i kad postane slatkasta zalijte vrućim temeljcem i pustite pirjati dok riža ne omekša. Pri posluživanju rižoto punite u kalupe, istresite na tanjir i posipajte sjecanim peršunom. Posebno poslužite ribani sir. Ukrasite po želji.

Jednostavna čokoladna torta

Sastojci:

  • 150gr margarina
  • 1 čaša brašna
  • 1 čaša šećera
  • pola čaše kakaa
  • 2 jaja
  • Promjer kalupa: 26cm
  • Ganache krema:
  • 2dl vrhnja za kuhanje
  • 200gr čokolade za kuhanje


Priprema:

Margarin otopiti i u njega umješati brašno, šećer, kakao i onda jaja. Sve mutiti mikserom. Masa a je dosta gusta pa se mora rasporediti kašikom u tepsiju ili kalup za pečenje. Peći 20 minuta na 170 stepeni. Dok se biskvit peče napraviti Ganache kremu: Na laganoj vatri zagrijati vrhnje i u to dodati čokoladu. Miješati dok se ne sjedini. Kada je biskvit gotov, možete ga natopiti sa pola šolje čokoladnog mlijeka ili sa nekim gustim voćnim sirupom. preliti ga kremom i ostaviti da se hladi. Poslužiti sa šlagom ili kuglom sladoleda.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE