ZA 21. DAN RAMAZANA PREDLAŽEMO OVAJ IFTARSKI MENI

5 jun | 12:00

  1. Pamuk čorba
  2. Punjene paprike
  3. Horiatiki salata
  4. Lahmadžun sa sirom
  5. Sladoled od čokolade


Pamuk čorba

Sastojci:

  • 1 litar mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike putera
  • 2 jaja
  • kašičica soli


Priprema:

Mlijeko i puter stavimo da provri, a jaja pjenasto umutimo i u njih dodamo brašno. Jaja i brašno treba umutiti da bude bez grudvica i posoliti. Lagano ulijevamo u mlijeko i ostavimo da prokuha.

Punjene paprike

Sastojci:

  • 10 do 15 paprika
  • 6 glavica luka
  • 500 g mljevene junetine
  • 1-2 mrkve
  • 3-4 paradajza
  • 1 vezica peršuna
  • 1 čaša riže
  • biber
  • so
  • mljevena crvena paprika
  • 1 kašika vegete


Priprema:

Očistite, operite i sitno isjeckajte luk pa ga propržite na ulju. Kada luk omekša, dodajte meso i miješajte kašikom da se rastrese. Posolite, pobiberite, pospite mljevenom crvenom paprikom. Miješajte i pržite kratko vrijeme pa dolijte pola čaše vode i pržite još malo. Dodajte oljušten i sitno sjeckan paradajz, očišćenu, opranu i sitno narezanu mrkvu i sitno nasjeckan peršunov list. Na kraju dodajte rižu. Sve dobro izmiješajte, skinite sa šporeta i pustite da se malo prohladi. Dok se nadjev hladi, operite paprike i izvadite im sjemenke. Napunite svaku papriku nadjevom i poredajte jednu do druge u vatrostalnu posudu. Nalijte toplom vodom tako da paprike budu u vodi. Stavite posudu u zagrijanu pećnicu. Dok paprike prokuhaju, temperatura može biti jaka, kasnije smanjite temperaturu na 200 do 210 stepeni i pustite da se paprike lagano kuhaju. Kad ostane samo malo tekućine, izvadite paprike.

Horiatiki salata

Sastojci:

  • Paradajz
  • Krastavci
  • Zelena paprika
  • Crveni luk
  • Masline
  • Maslinovo ulje
  • Sok od pola limuna
  • Feta sir
  • Origano
  • Biber
  • Sol


Priprema:

Maslinovo ulje, sok od limuna, sol, origano i biber stavite u zdjelu i mješajte dok se ne izjednači smjesa. Povrće izrežite i stavite u veću zdjelu i pomiješajte sa sirom. Prelijte sa dresingom od maslinovog ulja i ukrasite listovim svježeg začina.

Lahmadžun sa sirom

Sastojci:

Tijesto:

  •     3/4 čajne kašike sušenog kvasca
  •     1/2 kašike šećera
  •     1 1/2 kašike mlake vode
  •     2 1/4 kašike brašna
  •     1/2 kašike soli
  •     Maslinovo ulje


 Nadjev:

  • 2 1/2 čaše feta sira
  • 2 jajeta
  • 1/4 čaše putera
  • 1/2 čaše sitno nasjeckanog svježeg peršuna


Priprema:

Umjestite kvasac i šećer sa malo tople vode i stavite po strani. prosijte brašno i sol u jednu veću zdjelu i izdubite sredinu. Dodajte u sredinu kvasac, sa preostalom toplom vodom. Izradite tijesto rukama, dodajući još vode ako je potrebno. Prenesite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane elastično, oko 5 minunta. Tijesto stavite u nauljenu zdjelu i prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže narednih sat vremena.Kad je tijesto nadošlo, stavite ga na pobrašnjenu površinu i izrežite na 3 jednaka dijela. od svakog komada oblikujte lopticu i neka stoji još 30 minuta pokriveno krpom.

Uključite rernu na 230 stepeni i pripremajte nadjev.

Umješajte sve sastojke u glatku masu. Kugle tijesta stavite na pobrašnjenu površinu i razvijate ga na debljinu 4-5 mmm. Postavite ga na tepsiju za pečenje i namažite maslinovim uljem. Polako stavite smjesu, ostavljajući 1 cm obrub. Pecite 6 do 8 minuta.. Tijesto mora biti mekano da se lahmadže mogu zamotati. Vruće lahmadže pospite sokom od limuna i odmah poslužite.

Sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 1 l slatkog vrhnja
  • 7,5 dl mlijeka
  • 300 g šećera
  • 175 g čokolade
  • 12 žumanjaka
  • 1 vanilin šećer


 Priprema:

5 dl mlijeka i slatkog vrhnja zavrijte s vanilinim šećerom. Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte im vrelo mlijeko i vrhnje. Na vatri miješajte dok ne porumeni. Zatim smjesu pokrijte i ostavite da se hladi. Čokoladu naribajte i rastopite u preostalom mlijeku, ohladite i miješajući dodajite vanilijevoj kremi. Zamrznite u hladnjaku.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE