ZA 23. DAN RAMAZANA PRIPREMAMO SLJEDEĆI IFTARSKI MENI

7 jun | 13:39

  1. Supa od paradajza
  2. Punjeni krompir
  3. Domaće pljeskavice u saftu
  4. Salata od jabuka i grožđica
  5. Puding rolat




Supa od paradajza

Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica nasjecanog luka
  • 1/2 litra pilećeg temeljca
  • 4-5 paradajza, oguljenih i isjeckanih
  • 1/2 litra slatke pavlake
  • bosiljak, osušeni ili svježi


Priprema:

Na vrelom ulju ispržite luk i tome dodajte pileći temeljac i sačekajte da skoro proključa. Dodajte paradajz (može i pelat iz konzerve) i kuhajte 15 minuta. Smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Dodajte bosiljak i slatku pavlaku i kuhajte još 15 minuta.

Punjeni krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1/2 kg šampinjona
  • 1 glavica crvenog luka
  • malo vrhnja
  • majčina dušica
  • biber
  • vegeta
  • origano


Priprema:

Krompir ogulimo, prepolovimo i napola skuhamo u vodi. Kad je gotov lagano izdubimo sredinu. Fil za krompir: propržimo luk, šampinjone, dodamo vegetu, majčinu dušicu, origano i biber. Kad šampinjoni omekšaju dodamo 2-3 kašike vrhnja i pustimo da prokuha. Ostavimo fil da se ohladi i tek onda dodamo rendani trapist sir. Ovim filom punimo krompir, poredamo u tepsiju i zapečemo 10-15 minuta.

Domaće pljeskavice u saftu

Sastojci:

  • 1/2 kg faširanog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 manji paradajz
  • 1 kriška starog hljeba
  • malo mlijeka
  • biber
  • so
  • peršun
  • ulje
  • 1 kašika Fant za pljeskavice


Priprema:

U faširano meso dodamo rendani crveni luk, rendani paradajz bez kore, so, biber, peršun, sredinu starog hljeba koju smo predhodno umočili u mlijeko i iscijedili. Sve zajedno dobro izmiješamo rukom da se masa sjedini. Od mase pravimo manje pljeskavice koje uvaljamo u brašno i pržimo na ulju. Kad su pljeskavice gotove fant razmutimo u pola šolje vode i prelijemo pljeskavicama. Po želji dodamo vode u zavisnosti koliko želimo da saft bude gust.

Salata od jabuka i grožđica

Sastojci:

  • 1/2 čaše grožđica
  • 2 jabuke
  • 2-3 mrkve
  • Majoneza
  • listovi salate


Priprema:

Potopite grožđice u vodu 5 minuta i ostavite 15 minuta da se osuše. Ogulite jabuke i isjecite na kockice. Dodajte izrendanu mrkvu i grožđice. U salatu umješajte 2 kašike maloneze. Poslužite hladno na listovima salate.

Puding rolat

Sastojci:

  • 6 dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 g šećera
  • 100 g mljevenog keksa
  • 100 g kokosa
  • 60 g margarina
  • 50 g čokolade


Priprema:

U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanilije pa dodati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz nepreestano miješanje dok se ne zgusne. U topao puding dodati margarin i miješati da se otopi. Potom dodati mljeveni keks i kokos (3 kašike mješavine keksa i kokosa izdvojiti i ostaviti sa strane) pa promiješati kuhačom. Dobijenu smjesu podijeliti pa u prvu polovnu dodati otopljenu čokoladu. Foliju posuti izdvojenom mješavinom keksa i kokosa te po njoj razliti svijetli fil i ostaviti da se ohladi. Zatim rasporediti tamni fil i sačekati da se stegne. Potom pažljivo urolovati i ostaviti u frižider. Kad se rolat stegne, isjeći ga.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE