24. DAN RAMAZANA: PREDLAŽEMO VAM IFTARSKI MENI ZA VEČERAS

8 jun | 09:54

  1. Tarhana
  2. Imam Bajildi
  3. Janjeći pilav
  4. Puding s umakom od đumbira
  5. Tarhana


Tarhana

Potrebni sastojci:

  • 1 li pilećeg temeljca
  • 3-5 kašika tarhane
  • 1 mrkva
  • so i biber


Priprema:

Mrkvu nasjeckati i staviti sa pilećim temeljcem da se iskuha. Kada je mrkva gotova dodati tarhanu i kuhati još 15 min. Dodati začine.

Imam Bajildi

Potrebni sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češne bijelog luka
  • 1 kašičica paradajza
  • 8 oguljenih paradajza


Priprema:

Patlidžane prepolovite, i sredinu im narežite u obliku mreže. Posolite i ostavite 15 min da stoje. Zagrijte rernu, patlidžane posušite i poredajte u tepsiju. Nauljite ih i ostavite 20 minuta da se peku povremeni zalijevajući uljem. Kada se ohlade iskružite meso patlidžana i stavite sa strane. Luk ispržite da bude staklast, dodajte češnjak i cimet i pržite 1 min. Dodajte meso iz patlidžana. Dodaje i isjeckan paradajz kojem ste prethodno očisti sjeme i iscjedili sok. Sve zajedno kuhajte 10 minuta, dodajući malo ulja ako vam se čini previše suho. Dodajte peršun na kraju. Polovine patlidžana kojima se iskružili meso, poredajte po tepsiji i uspite u njih pripremljenu smjesu i poprskajte uljem. Pecite 15 minuta na 200 stepeni.

Janjeći pilav

Potrebni sastojci:

  • 75 dkg janjetine
  • 30 dkg riže
  • 15 dkg crvenog luka
  • 1 vezica zeleni
  • (mrkva, peršun i celer)
  • 2 zelene paprike
  • 1 paradajz
  • malo bibera i soli.


Priprema:

 Operite janjetinu i izrežite na krupnije komade i stavite u vodu da prokuha. Čim je napola kuhano, procijedite vodu, meso operite i vratite ga te dodajte so, koje zrno bibera i ocišćenu zelen. Crveni luk očistite, isjeckajte i stavite da se prži, dodajte isjeckane paprike. U međuvremenu, operite ržu i izmjerite u koliko šolja za bijelu kahvu staje cijela količna riže. Potom bacite na masnoću i propržite. Sve zalijte mesnom supom (količina supe mora biti dupla u odnosu na kiličinu riže). Zalivenioj riži dodajte meso, a potom pilav stavite u pećnicu i dinstajte 30 minuta. Servira se toplo.

Puding s umakom od đumbira

Sastojci:

  • 1 puding s okusom vanilije
  • srž jednog vanilija štapića
  • 40 g šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 150 g jogurta
  • Za voćni umak:
  • 1 limeta
  • 1 komadić đumbira (otprilike 20g)
  • 50 g šećera
  • naribana korica narandže


Priprema:

Isperite kalupe za puding hladnom vodom. Pripremite puding prema uputi na omotu, a štapić vanilije ili ubacite cijeli u mlijeko dok ne zavrije pa izvadite iz mlijeka ili mu samo izvadite srž pa skuhajte puding kako je opisano. Skuhanom pudingu primiješajte jogurt pa smjesu izlijte u pripremljene kalupe. Ostavite na hladnom najmanje 2 sata ili stavite na pola sata u zamrzivač. Operite limetu, osušite, naribajte koricu pa je prepolovite na pola i iscijedite sok. Đumbir ogulite i naribajte pa primiješajte soku od limete zajedno sa šećerom i narandžinom koricom. Smjesu kratko prokuhajte pa ostavite da se ohladi. Istresite puding iz kalupa na tanjirić za posluživanje, zalijte umakom od limete i đumbira pa ukrasite koricom limete i poslužite.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!



(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE