IFTARSKI MENI ZA 25. DAN RAMAZANA

9 jun | 10:13
  1. Teleća čorba
  2. Sitni ćevap
  3. Zapečeno povrće
  4. Kuglice od grožđica


Teleća čorba

Sastojci:

  • 20 dkg telećeg mesa
  • 5 dkg masnoće,
  • 1l temeljca
  • 5 dkg ukuhanog paradajza,
  • peršun
  • so
  • biber
  • 6 dkg riže ili rezanaca


Priprema:

Meso sitno isjecati ili faširati. Rastopiti masnoću u loncu, staviti paradajz, udrobiti meso, malo prodinstati. Peršun izrezati, skinuti s vatre lonac i dodati peršun, izmiješati i dalje sve dinstati. Naliti temeljac i kuhati. Kada je meso gotovo kuhano, doda se riža ili rezanci i kuha još 5-10 min.

Sitni ćevap

Sastojci:

  • 60 dkg junećeg mesa,
  • 20 dkg masnoće,
  • 2 dkg soli
  • nekoliko zrna bibera
  • malo aleve paprike,
  • 12 dkg crvenog luka
  • česne bijelog luka
  • peršun i celer
  • ukuhani paradajz


Priprema:

Meso se izreže na kockice. Isjecka se crveni i bijeli luk, te peršun i celer, posoli, doda biber u zrnu. To sve skupa s mesom se stavi na masnoću i dinsta sve dotle dok ne uvrije voda koju pusti meso i povrće pri dinstanju. Zatim se nastavlja kuhanje  tihoj vatri i dodaje se malo ukuhanog paradajza i aleve paprike. Kada je meso mekano, zaliti vodom da prokuha.Prilikom serviranja kutljačom se odgurne suvišna masnoća i ćevap servira u vlasitom saftu.

Zapečeno povrće

Sastojci:

  • 20 dag krompira
  • 20 dag graška
  • 20 dag mrkve
  • 20 dag karfiola
  • 20 dag celerovog korijena
  • 20 dag brokule
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
  • 4 jaja
  • 4 dl mlijeka
  • so, biber
  • 15 dag naribanog sira


Priprema:

Očistite i operite povrće pa ga skuhajte u vodi i nasijecite na komade. Nakon kuhanja procijedite, posolite, pobiberite, dodajte sir i peršun pa ga stavite u vatrostalnu zdjelu. Jaja umutite sa mlijekom pa sve prelijte preko povrća. Pecite u pećnici 20-30 minuta.

Kuglice od grožđica

Sastojci:

  • 2 kašike vode
  • 100 g grožđica
  • 100 g mliječne ili gorke čokolade
  • 75 g omekšanog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g čokoladnih listića (grubo naribane čokolade)


Priprema:

Pomiješajte vodu s nekom aromom po želji, dodajte grožđice i pustite da se namaču tri sata ili još bolje preko noći. Ugrubo usitnite čokoladu i rastopite je u vodenoj kupelji na laganoj vatri. Omekšanom maslacu, kojeg ste stavili u posudu, dodajte rastopljenu čokoladu, vanilin šećer i prosijani šećer u prahu. Miješajte ručnom miješalicom (metlicama) dok se ne pretvori u žitku smjesu pa je pustite da se hladi oko 30 minuta da se tek malo stisne. Kratko promiješajte i oprezno dodajte grožđice. Čokoladu u listićima stavite na plitki tanjir. Uz pomoć dviju kašike odvajajte kuglice veličine lješnjaka pa ih uvaljajte u listiće čokolade. Držite na hladnom.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija) 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE