26. DANA MJESECA RAMAZANA PRIPREMAMO OVAJ IFTARSKI MENI

10 jun | 11:15

  1. Supa od pirjanog povrća
  2. Sarma od slatkog kupusa
  3. Pohovani odresci
  4. Salata od celera
  5. Hurmašice


Supa od pirjanog povrća

Sastojci:

  • so i biber
  • peršun i mrkva
  • karfiol
  • krompir
  • paradajz
  • luk
  • ulje
  • pileći temeljac


Priprema:

Svo povrće nasjeckajte na kockice, karfiol na cvjetiće i pirjajte na ulju dok ne omekša. Zalijte pilećim temeljcem i pustite da kuha 5 minuta. Prije posluživanja ukrasite listovima peršuna.

Sarma od slatkog kupusa

Sastojci:

  • Manja jedna ili dvije glavice kupusa
  • 1/2 kg mljevene janjetine (ili junetine)
  • 2 fldžana riže
  • 2 supene kašike kravljeg masla
  • 2 čaše vode
  • kafena kašika bibera
  • kafena kašika crvene paprike
  • nepuna čajna kašika soli
  • fildžan sirćeta


Priprema:

Izdubimo korijen kupusa i zaronimo ga u ključalu vodu u koju smo stavili fildžan sirćeta, pa oko dva minuta barimo. Ostavimo na đevđiru da se ocijedi. Odrežemo listove kupusa, pa ga prepolovimo i sarme punimo smjesom od mesa. Smjesa od mesa se priprema tako što u jednu posudu pomiješamo mljeveno meso, prebranu i opranu rižu, crvenu papriku, biber i so. Motamo sarme nešto veće od oraha, redamo ih u plitku šerpu, zalijemo vodom, pa ih pomastimo kašikom masla i polahko na blagoj vatri kuhamo oko tri četvrtine sata dok kupus ne omekša. Kad je sarma gotova, prelijemo je mileramom i pocvrknemo ostatkom rastopljenog masla u koji smo dodali crvenu papriku. Uz ovu sarmu služimo kiselo mlijeko.

Pohovani odresci

Sastojci:

  • 3 odreska,juneća ili teleća
  • 30 g sirnog namaza
  • 2 jaja
  • so i biber
  • brašno
  • prezla
  • ulje


Priprema:

Meso posolite, pobiberite i premažite sirnim namazom. Svaki odrezak smotajte u rolnu i učvrstite čačkalicom. Uvaljajte u brašno, pa u jaja koja ste prethodno umutili i na kraju u prezlu. Pržite na vrućem ulju. Prilog po želji.

Salata od celera

Sastojci:

  • 1 celer
  • 1 kisela jabuka
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 pavlaka
  • 2 kašike majoneze


Priprema:

Korijen celera izrendati i ostaviti da stoji minimalno sat vremena u slanoj vodi kojoj smo dodali malo limuna. Nakon toga iscijediti, izrendati kiselu jabuku te pavlaku i 2 kašike majoneze.

Hurmašice

Sastojci:

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 1 margarin
  • 4 kašike šećera
  • prašak za pecivo
  • brašno po potrebi


Preljev:

  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • vanilin šećer


Priprema:

Umijesiti tijesto, oblikovati pogačice i peći. U međuvremenu dobro ukuhati šećer i vanilin šećer i vodom pa preliti preko hurmašica. Kad se kolač ohladi, poslužite ga.

Osvježite se uz Coca-Colu! I ne zaboravite, kupovinom 2x2l dobijate knjigu ramazanskih recepata! Prijatno!

(Iftarski Meni/Hayat/Foto: Ilustracija)  

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE