SARAJEVO U POLUMRAKU ČEKA LED RASVJETU, MINISTAR MANDIĆ OBRAZLOŽIO PLANOVE

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo 2018. godine najavilo je ulaganje vrijedno 30 miliona maraka u projekt obnove javne rasvjete, odnosno zamjene sa 33.000 LED svjetiljki. Ovo obećanje nije ispunjeno, a Sarajevo je u mraku jer zastarjela javna rasvjeta sve slabije osvjetljava grad.

– Možemo reći da je Sarajevo u mraku sa ovom zastarjelom javnom rasvjetom u odnosu na evropske gradove. Očekujemo da će aktuelna Vlada KS osvjetliti Sarajevo još jače i da se sarajevska svjetlost bar primakne evropskim gradovima. Ako ništa drugo trebamo to uraditi zbog turista koji nas sve više posjećuju i tu ne treba štedjeti na rasvjeti, jer noćno Sarajevo posebno je lijepo. Ima i domaćih firmi koje prave LED rasvjetu i to treba iskoristiti – poručuje arhitekta Mufid Garibija.

Ministarstvo komunalne provrede i infrastrukture KS, Elektroprivredi BiH godišnje plati 6,3 miliona maraka za električnu energiju koja se potroši na javnu rasvjetu. Ukoliko bi se za javnu rasvjetu koristile LED sijalice trošak za struju bio bi prepolovljen. To znači da će nam ostati tri miliona maraka i kroz ove uštede moći ćemo finansirati kupovinu novih LED sijalica, potvrdio nam je ministar Srđan Mandić.

– Uvođenje LED rasvjete u Titovoj ulici od Vječne vatre do SCC-a i u Ferhadiji ulici bit će završeno do proljeća 2020. godine. Sa uvođenjem LED rasvjete idemo u dva pravca. Na zahtjev općina za uvođenje ove vrste rasvjete finansijski ćemo pomagati koliko je to moguće. Naš drugi zadatak je priprema Master plana koji smo planirali završiti 2020. godine za LED osvjetljavanja područja Kantona Sarajevo koji će se završiti nekoliko narednih godina. Tačno ćemo znati nakon izrade ovog plana šta može finansirati Ministarstva komunalne provrede i infrastrukture KS, a šta mogu finansirati lokalne zajednice. Naše opredjeljenje je da postavljamo ovu savremenu rasvjetu dio po dio u KS, a to ćemo finansirati iz budžeta i bez kreditnih zaduženja – pojašnjava Mandić.

I ministar je mišljenja da je Sarajevo sa postojećom javnom rasvjetom prilično mračno i dodaje prilično je skupo plaćanje javne rasvjete, piše Faktor.ba.

– Do kraja godine Ministarstvo će raspisati javni poziv za izbor najboljeg dobavljača softvera. Hoćemo da na nivou ministarstva uspostavimo savremeni centar za upravljanje javnom rasvjetom. Po prvi put ćemo izvršiti inventuru stubova javne rasvjete, jer ne znamo ni koliko stubova imamo u gradu. Znači uvodimo elektronsku bazu podataka i tako ćemo ubrzati popravke javne rasvjete na prijave građana – ističe ministar i dodaje:

-Već smo uradili jedan projekat sa LED rasvjetom na planini Bjelašnici i na to je utrošeno 70 hiljada maraka. Ugrađane je LED rasvjeta i na području općine Hadžići i koštalo je 40 hiljada maraka. I u migrantskom centru na području Hadžića postavili smo LED rasvjetu i na to je utrošeno 60 hiljada maraka. Vlada KS izdvojila je još 100 hiljada maraka za LED osvjetljenje parkinga u općini Novi Grad. Od Bešlića benzinske pumpe do petlje u Vogošći također je postavljena LED rasvjeta i to je urađeno do sada u ovoj godini – podsjeća Mandić.

Održavanje zastarjele javne rasvjete je skupo. Javno preduzeće Park zaduženo je za održavanje javne rasvjete u tri općine u Sarajevu, Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu. Za devet mjeseci ove godine otklonili su 1.161 kvar na uličnim svjetiljkama.

Javna rasvjeta je jedna od najvećih stavki u javnim budžetima u Bosni i Hercegovini. Zastarjela rasvjeta koristi sijalice koje više “žmire” nego što svijetle. Uz to troše mnogo struje i izbacuju veliku emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Zato se isplati tradicionalnu javnu rasvjetu zamijeniti modernijom koja je prilikom postavljanja skupa, ali samo na uštedi potrošnje struje može se sama finansirati i održavati. Dodatni napredak može se ostvariti postavljanjem pametne cestovne rasvjete čiji način upravljanja ovisi o području gdje je rasvjeta postavljena, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i slično.

U Sarajevu je 3. i 4. aprila 1895. godine prvi put probno uključena električna rasvjeta. U probnom paljenju zasjali su električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekčinici. Sarajevo je električnu rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona dobilo prije mnogih evropskih gradova, Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba, sada je vrijeme za uvođenje LED rasvjete.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE...

0
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu, u okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj.