VJERUJE SE DA GUBICI I ŠTETE NISU SLUČAJNE – LOŠE SE MOŽE PRETVORITI U DOBRO

Glavno je da se ništa strašno neće dogoditi ako gubitak smatrate dobrovoljnim darom ili žrtvom.

Gubici nisu slučajni; ako smo ih dozvolili, onda je bilo potrebno spasiti se od opasnosti. Loše se može pretvoriti u dobro. To su još i srednjovjekovni filozofi znali. Ako ste nešto izgubili i nemoguće je pronaći to što ste izgubili, na primjer, ispala vam je minđuša i niste je našli, ili ste izgubili novac, ili su možda ukrali novac od vas, to je vrlo neprijatno. To se svima nekada desilo.

I tada shvatate da je potraga beskorisna, jednostavno ne možete vratiti izgubljeno. Ništa se ne može učiniti, treba prihvatiti gubitak! Tada treba pokušati izvući iz lošeg dobro. Preokrenuti situaciju u svoju korist. Vidite, vjeruje se da gubici i štete nijesu slučajne.

Naša podsvijest je prepoznala opasnost koja nam je prijetila. Bolest se približavala, ili se mogla desiti nesreća, napad, požar, razor – ozbiljna opasnost, poput olujnog oblaka, nailazila je na nas. Bila je veoma blizu. Sviješću to ne shvatamo, ali podsvijest je prepoznala opasnost.

Šta su ranije radili ljudi kada im je prijetila opasnost? Prinosili su žrtvu sudbini. I još uvijek podsvijest zahtijeva od nas žrtvu, otkup. Podstiče nas na gubitak; tako da se može otkupiti opasnost! I gubimo – kao slučajno. Ili oštetitimo auto – nekako slučajno.  Ili dozvolimo lopovu da nas potkrade – naizgled slučajno ispoljavajući nepažnju i odsutnost … U stvari, prinijeli smo žrtvu svojoj sudbini. Umilostili bogove; otkupili nešto strašno uz malu cijenu.

Ono što nam je prijetilo je strašnije od gubitka prstena ili udubljenja na braniku. To je mala naknada za moguće loše događaje. Zato kažu: hvala što su novac uzeli! Glasno treba reći sebi: “Neka ovaj gubitak bude moj otkup!”. Treba moralno prihvatiti i saglasiti se na gubitak; dobrovoljno dati od srca ono što ste izgubili.

I nakon nekog vremena možete saznati koja vam opasnost prijetila. A možda i ne saznate. Glavno je da se ništa strašno neće dogoditi ako gubitak smatrate dobrovoljnim darom ili žrtvom. Štaviše, nakon kratkog vremena, gubitak će biti više nego kompenzovan.

Na tako jednostavan način, može se “dogovarati sa sudbinom”. Gubici nijesu slučajni; ako smo ih dozvolili, onda je bilo potrebno spasiti se od opasnosti. Spasiti nas ili naše bliske. Zato je bolje prihvatiti gubitak! I zlo će se pretvoriti u dobro …

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAVRŠENI RADOVI NA CJEVOVODU DN 700 U SARAJEVU

0
Završeni su radovi na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 za pravac pumpanja Alipašin most-Kobilja glava koji su se odvijali na spoju ulica Srđana Aleksića i Džemala Bijedića, kao i radovi na popravci kvara na cjevovodu DN 500 u ulici Jukićeva.