SA NAŠOM ALMASOM LAZOVIĆ PRIPREMITE VRLO NEOBIČAN, NEODOLJIV KOLAČ

Galaktobureko je grčki kolač koji je Almasa Lazović otkrila prije nekoliko godina i koji ju je osvojio svojim okusom. Ako se sjećate Almasa je pravila u prošloj sezoni Slatkog recepta originalni grčki zaliveni kolač koji sadrži neodoljivu kremu smještenu u kori od jufke još kada toj priči dodate agdu dobijete sjajan kolač koji upravo svojom strukturom i okusom podsjeća na tradiciju. Ovaj put idemo korak dalje i pravimo galaktobureko sa svježim Biba kadaifom.

Sastojci za agdu:

–              280 g šećera

–              komad limunove kore

–              185 ml vode

Sipajte šećer i limunovu koricu u šerpicu i prelijte sa 185 ml vode. Stavite na umjerenu vatru i zagrijavajte uz mješanje dok se šećer ne rastvori. Kad proključa povećajte temperaturu i kuhajte 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uključite rernu da se grije na 175 °C.

Hayat

Sastojci za fil:

–              225 g šećera

–              75 g griza

–              20 g škrobnog brasna Gusnela

–              4 žumanca

–              2 cijala jaja

–              1, 5 l mlijeka

–              2 kašičice ekstrakta vanile

–              muškatni oraščić

Za kremu pomješajte u zdjeli  šećer, griz i škrobno brašno. Dodajte jaja i žumanca i umutite mikserom dok ne postano gusto i svijetlo. U šerpi zagrijte mlijeko, aromu vanile i muškatni oraščić. Kad počne da ključa, dodajte postepeno u smjesu od jaja, mješajući nakon svakog dodavanja. Kad svo mlijeko dodate u jaja, vratite masu u šerpu i kuhajte na nižoj temperaturi 5 do 10 minuta, mješajući, dok se ne zgusne.

Hayat

Dalje vam je potrebno:

–              120 g istopljenog putera

–              450 gr kadaifa

Premažite dno i ivice tepsije u kojoj pravite kolač. Na dno stavite red kadaifa koji također premažete puterom. Važno je da obložite i dno i ivice kadaifom kako biste lijepo upakovali kremu.  Preko kadaifa sipajte pripremljeni topli fil. Ostatak kadaifa stavite preko fila i rubove podvucite ka dnu tepsije, tako da krem bude zarobljen u sredini.Poprskajte kolač hladnom vodom (ovo će sprijeciti uvrtanje kadaifa pečenjem) i gornji sloj kadaifa premazete puterom. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta, dok kadaif ne postane zlatno-žut i hrskav. Pečen kolač izvadite iz rerne, ostavite da se odmori nekoliko minuta, pa prelijte pripremljenom, ohlađenom agdom. Ostavite da stoji bar 1 sat prije serviranja.

Hayat

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MANJINE DAJU PODRŠKU HDZ-OVOM KANDIDATU ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA

0
Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak kako je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati podršku HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora.