Sastojci za agdu:
– 280 g šećera
– komad limunove kore
– 185 ml vode
Sipajte šećer i limunovu koricu u šerpicu i prelijte sa 185 ml vode. Stavite na umjerenu vatru i zagrijavajte uz mješanje dok se šećer ne rastvori. Kad proključa povećajte temperaturu i kuhajte 5 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uključite rernu da se grije na 175 °C.
Sastojci za fil:
– 225 g šećera
– 75 g griza
– 20 g škrobnog brasna Gusnela
– 4 žumanca
– 2 cijala jaja
– 1, 5 l mlijeka
– 2 kašičice ekstrakta vanile
– muškatni oraščić
Za kremu pomješajte u zdjeli šećer, griz i škrobno brašno. Dodajte jaja i žumanca i umutite mikserom dok ne postano gusto i svijetlo. U šerpi zagrijte mlijeko, aromu vanile i muškatni oraščić. Kad počne da ključa, dodajte postepeno u smjesu od jaja, mješajući nakon svakog dodavanja. Kad svo mlijeko dodate u jaja, vratite masu u šerpu i kuhajte na nižoj temperaturi 5 do 10 minuta, mješajući, dok se ne zgusne.
Dalje vam je potrebno:
– 120 g istopljenog putera
– 450 gr kadaifa
Premažite dno i ivice tepsije u kojoj pravite kolač. Na dno stavite red kadaifa koji također premažete puterom. Važno je da obložite i dno i ivice kadaifom kako biste lijepo upakovali kremu. Preko kadaifa sipajte pripremljeni topli fil. Ostatak kadaifa stavite preko fila i rubove podvucite ka dnu tepsije, tako da krem bude zarobljen u sredini.Poprskajte kolač hladnom vodom (ovo će sprijeciti uvrtanje kadaifa pečenjem) i gornji sloj kadaifa premazete puterom. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta, dok kadaif ne postane zlatno-žut i hrskav. Pečen kolač izvadite iz rerne, ostavite da se odmori nekoliko minuta, pa prelijte pripremljenom, ohlađenom agdom. Ostavite da stoji bar 1 sat prije serviranja.