KCUS: RADIT ĆEMO PO PRAVILIMA NAUKE I STRUKE

Kolegij Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) saopćio je danas da Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947.godine, od osnivanja, nikad nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima.

– U cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete, 17. novembra 2019. godine, održan je višesatni sastanak u KCUS sa ovlaštenim advokatom porodice Smajlović. Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske, što hitnije, da bi se pregledali od kliničkog patologa KCUS, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze.

Pokušaj uspostavljanja kontakta sa kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslati mail od 13. novembra 2019.godine, nikad nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemo na pravi način – navodi se. 

Napominju da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je nabavka u nadležnosti Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (FZZOiR).

– Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS, izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca. Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS nikad neće i ne može funkcionisati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima nauke i struke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesovanja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete – oglasili su se sa s Discipline za zdravlje djeteta i iznijeli stav o postupku liječenja djevojčice Nadin Smajlović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.