
DANAS NAPRAVITE: PASTU KARBONARA I ROLINICE S POVRĆEM
17 mar | 11:47
U posljednoj ovosedmičnoj emisiji „Recept za dobar život“, Miran Karić za predjelo je pripremao pastu karbonaru.
Pasta karbonara karakteristična je po svom kremastom okusu i jednostavnom načinu pripreme. Za glavno jelo odabrao je rolnice s povrćem u marinara sosu i piletinu. Inače, rolnice s povrćem idealne su kao prilog, pa čak i kao samostalno jelo.
Potrebne namirnice:
Priprema tjestenine
Skuhati tjesteninu. Na ulju propržiti dimljeni pileći file, dodati malo timijana i limunove trave. Nakon prženja, dodati tjesteninu, dva žumanca, malo vrhnja za kuhanje, svježeg peršuna i bibera. Dobro izmiješati i ostaviti dvije minute na vatri.
Priprema rolnica s povrćem i piletine
Na puteru propržiti jedan luk, dvije mrkve i šest rotkvica. U međuvremenu prokuhati blitvu. Na list blitve redati proprženo povrće i srolati.
Svježa pileća prsa zarezati na vrhu, posoliti, prekriti folijom i pržiti na ulju. Dodati malo timijana i limunove trave ( ne mnogo, zbog jakog mirisa ).
Marinara sos pripremite tako što ćete na maslinovom ulju propržiti luk i dodati pelat, pa kratko prodinstati. Ovako pripremljen marinara sos možete koristiti i za pizzu, ali i kao hladnu supu.
Serviranje
Na tanjir servirati karbonara pastu i posuti s malo maslinovog ulja.
Za glavno jelo, na tanjir servirati marinara sos, rolovanu blitvu i pileći file. Dodajte i malo sosa koji je ostao od pečenja piletine.
Prijatno!
(Hayat/Foto: Youtube screenshot)
Pasta karbonara karakteristična je po svom kremastom okusu i jednostavnom načinu pripreme. Za glavno jelo odabrao je rolnice s povrćem u marinara sosu i piletinu. Inače, rolnice s povrćem idealne su kao prilog, pa čak i kao samostalno jelo.
Potrebne namirnice:
- Tjestenina (rezanci)
- Svježi pileći file
- Dimljeni pileći file
- Pelat
- Crveni luk
- Blitva
- Mrkva
- Rotkvica
- Začini (timijan, limunska trava i ruzmarin)
Priprema tjestenine
Skuhati tjesteninu. Na ulju propržiti dimljeni pileći file, dodati malo timijana i limunove trave. Nakon prženja, dodati tjesteninu, dva žumanca, malo vrhnja za kuhanje, svježeg peršuna i bibera. Dobro izmiješati i ostaviti dvije minute na vatri.
Priprema rolnica s povrćem i piletine
Na puteru propržiti jedan luk, dvije mrkve i šest rotkvica. U međuvremenu prokuhati blitvu. Na list blitve redati proprženo povrće i srolati.
Svježa pileća prsa zarezati na vrhu, posoliti, prekriti folijom i pržiti na ulju. Dodati malo timijana i limunove trave ( ne mnogo, zbog jakog mirisa ).
Marinara sos pripremite tako što ćete na maslinovom ulju propržiti luk i dodati pelat, pa kratko prodinstati. Ovako pripremljen marinara sos možete koristiti i za pizzu, ali i kao hladnu supu.
Serviranje
Na tanjir servirati karbonara pastu i posuti s malo maslinovog ulja.
Za glavno jelo, na tanjir servirati marinara sos, rolovanu blitvu i pileći file. Dodajte i malo sosa koji je ostao od pečenja piletine.
Prijatno!
(Hayat/Foto: Youtube screenshot)