DUGO OVAKO NISU ZABOLJELE NEČIJE SUZE, KAO OVE DANAS HUSREFA MUSEMIĆA

Da budemo načisto, ne morate biti navijač Sarajeva da vas zaboli. Dovoljno je da budete čovjek.

A to što je urađeno njemu, Musemiću, nije ljudski, nije moralno i nema veze sa promocijom vrijednosti koje sport sa sobom nosi. Nema veze ni sa onim što je Bordo naslijeđe. Baš suprotno – to što je uradila uprava FK Sarajeva je gaženje fairplaya i dostojanstva.

Treneri se smjenjuju svakodnevno i u tome nema ništa sporno. Sporan može biti i jeste način na koji se to uradi. Odavno se priča, i ta priča je postajala sve glasnija, da menadžment kluba s Koševa samo čeka „pravu priliku“ da otjera Musemića.

Poraz u gradskom derbiju upravo je bila prilika kakvu se čekalo, pa su čelnici Bordo kluba očekivali da se mogu riješiti Husrefa kako god požele imat će podršku navijača.

Prevarili su se. Navijači, „Horde zla“ nisu obična masa koja skandira različite parole. Ne, „Horde zla“ čine ljudi, istinski zaljubljenici u sport. Oni neuslovno vole svoj FK Sarajevo.

Ali s jednakom emocijom vole i velikane svog kluba. Sveto im je dostojanstvo i ne može ih se prevariti.

Pokazali su to i ovaj put.

A Husref? On je, ne najbolje, nego sve godine svog života dao voljenom klubu. I da od njega ništa nije dobio, ne bi se kajao. Ali dobio je ono što nije očekivao – nepravdu i odbacivanje. Zato se slomio. Zato što više nije izdržao. I zato je zaplakao.

Hayat

Znamo da su i mnogi navijači Sarajeva plakali dok su gledali. Niko, s trunkom ljudskosti u sebi, ne može ostati ravnodušan na suze koje toliko bole.

Javili su se brojni sportisti, nogometaši – sadašnji, bivši, Husrefove kolege treneri, navijači gradskog rivala „Želje“ – svi daju podršku, svi se suosjećaju s Musemićem.

Ali ovaj veliki čovjek, veliki trener i veliki sportista, vrijedan svakog poštovanja, ne treba samo saosjećanje.

On je snažan i ne treba mu sažalijevanje. Njemu „Hordama zla“, FK Sarajevu, svima nama treba više.

Ovo je trenutak kada se mora pokazati da sport pripada onima koji ga vole, a ne onima koji u njemu traže ličnu promociju i novac.

Ovo je trenutak kada se, onima koji su donijeli pogrešnu i sramnu odluku, mora staviti do znanja da im neće proći.

NO PASARAN! Jer, kako reče Husref, ono što je on napravio je historija i niko mu je ne može uzeti.

Ali oni koji ne „ustaju“ pred takvom historijom ne mogu je i ne smiju odlučivati o budućnosti FK Sarajeva.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AMERIČKI GENERAL O NAPADU IZRAELA NA IRAN: IRANCI NEMAJU NAJSAVREMENIJU PROTIVRAKETNU...

0
Izraelski napad na iranski Isfahan za CNN komentarisao je penzionisani general-major američke armije Mark MacCarly, bivši zamjenik načelnika Generalštaba za komandu obuke i doktrinu kopnene vojske.