OBJAVLJENA IMENA SVIH HDZ-OVIH MINISTARA I ZAMJENIKA MINISTARA U DRŽAVNOJ VLADI

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljević. Svi budući državni ministri, kao i zamjenici ministara, članovi su HNS-a.

Aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, kao i trenutni ministar pravde BiH Josip Grubeša i u ovom mandatu zadržat će se na istim pozicijama u državnoj vladi.

Prema informacijama Večernjeg lista, HDZ BiH će za ministricu civilnih poslova BiH predložiti Ankicu Gudeljević, nekadašnju ambasadoricu BiH u Berlinu koju je opozvao Željko Komšić nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH i “sječe” ambasadora koje je postavio bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

HDZ BiH će svoj kadar postaviti i na tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Inače, Krešić je na prošlogodišnjim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što znači da će se nakon imenovanja u državnu vladu morati povući sa zakonodavne funkcije, piše Klix.ba.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Ona je u aktuelnom mandatu obnašala dužnost šefice kabineta zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Što se tiče drugih ministarstava, već je poznato da će za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH biti imenovan Staša Košarac iz SNSD-a, a da će za novog ministra prometa i komunikacija BiH bit postavljen Vojin Mitrović, također funkcioner SNSD-a.

Ostaje nepoznato ko će u narednom periodu obnašati dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i koja satelitska stranka SNSD-a će dobiti ovu poziciju.

SNSD je u Vijeću ministara BiH dobio pozicije zamjenika ministara u Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Nova ministrica vanjskih poslova BiH bit će Bisera Turković iz SDA, dok će novi ministar odbrane BiH bit Sifet Podžić iz DF-a.

Pozicija ministra sigurnosti BiH pripala je SBB-u, koji će danas na organima stranke odlučiti da će novi ministar sigurnosti BiH biti Fahrudin Radončić ili Ismir Jusko.

Ove tri stranke podijelit će mjesta zamjenika ministara u Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE