DIREKTOR STUDENTSKIH DOMOVA: BIVŠI DIREKTOR JE SAHRANIO OVU USTANOVU, JA PODRŽAVAM STUDENTE

Sedamnaest godina nije se investiralo u Javnu ustanovi Studentski centar Sarajevo, tačnije u studentske domove u Nedžarićima i na Bjelavama, kazao je za Faktor direktor ove javne ustanove Tarik Curić nakon protesta studenata zbog loših uvjeta u domovima u kojima borave studenti iz cijele BiH.

  • Ja podržavam studente, oni su na protestima iznijeli više zahtjeva nevezano za kvar koji se prije nekoliko dana desio na toplovodu, i za probleme sa grijanjem. Traže utopljavanje objekata, traže da Vlada Kantona Sarajevo pokrene proces utopljavanja – navodi Curić.

Ističe da je Vlada KS za 20 godina investirala milion KM u paviljon II na Bjelavama.

  • A mi na Bjelavama imamo devet zgrada, a kroz zgrade na Bjelavama su prošle ratne izbjeglice, služio se vojni rok, nakon toga nije bilo nikakvih investicija. Mi kao Studentski centar s obzirom na to da se nalazimo u statusu gubitaša, nemamo pravo da investiramo, u tome nas je onemogućila Porezna uprava FBiH. Jedine kapitalne investicije može provoditi Vlada – kazao je Curić.

Ističe da bi za utopljavanje objekata u Nedžarićima i Bjelavama trebalo 13 miliona maraka.

  • Ova Vlada je putem sredstava EBRD-a planirala milion maraka, ali taj milion je nedovoljan jer se ovdje nije investiralo 17 godina, a imamo dug PIO-u koji se nije plaćao 17 godina, imamo tri miliona i 800 KM glavnice i milion i 500 hiljada kamata. Tu isto je Vlada KS bila dužna da sanira javnu ustanovu, ali nikada nije izvršena sanacija, a nije ni investirala i mi imamo omču oko vrata – kaže Curić.

Kaže da je njegovim dolaskom na mjesto direktora počelo i redovno isplaćivanje plaća, doprinosa i poreza.

  • Ja sam za odlazak ljudi u penziju platio više od 600 hiljada maraka doprinosa – navodi.

Kaže da je prioritet promijeniti prozore u Nedžarićima i obnoviti kotlovnicu na Bjelavama koja je iz 1968. godine.

  • Za ovo stanje kriv je osnivač, Vlada KS, koja jedina može investirati u Studentski centar jer koncept javne ustanove je takav da nas Vlada finansira samo putem dotacija. Godinama se nije ulagalo, osim onog paviljona broj dva. Mi smo iz našeg budžeta u paviljonu broj pet promijenili stolariju, unutrašnji inventar i nove dušeke, radimo što nam dozvoljava status gubitaša – pojašnjava Curić dodajući da je ustanova u takvom statusu da mogu samo održavati trenutno stanje.

Kaže, također, kako je potpisan ugovor sa Islamskom zajednicom i da će se praviti novi šesti paviljon.

  • Napravit ćemo jedan paviljon iz temelja, to je jedna napuštena zgrada. Ja sam izdejstvovao tu donaciju, to je moj dio menadžerskog posla – kaže Curić, piše Faktor.

Ističe kako od Vlade KS traže da im daju više sredstava.

  • Mi danas plaćamo danak i ceh 17 godina direktora Emira Kadrića koji nije plaćao porez, doprinose. Pokrenuti su procesi protiv njega, putem suda smo vršili određena potraživanja. On je sahranio ovu ustanovu, ali su suodgovorne s njim vlade koje su to dozvolile. Zakon o javnim ustanovama član 41 i 42 kaže da ako ustanova ostvari gubitak u jednoj godini, Vlada je dužna da smijeni upravni i nadzorni odbor i da smijeni direktora, te da sanira gubitak – zaključio je Curić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE