UHAPŠENA TROJKA IZ SARAJEVA: LAGALI GRAĐANE DA SU DOBITNICI NAGRADA PA IM UZIMALI PODATKE S KARTICA

Tri pripadnika kriminalne grupe iz Sarajeva lišena su slobode zbog prevara vezanih za obmanjivanje ljudi lažnim obavijestima da su postali dobitnici nagrada, nakon čega su im tražili podatke s platnih kartica.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije (FUP), njihovi službenici su 16.12.2019. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.), koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelom prevara.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni te pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

  • Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava fizičkih osoba protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra 2019. godine neovlašteno došla do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine tako što su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije. Nakon toga su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a oni su zloupotrebljavani za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist, piše Klix.

Trojka lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije i bit će u zakonskom roku predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE