SIPA OKONČALA PROVJERU 10 KANDIDATA, OSTATAK ĆE BITI ZAVRŠEN PRIJE ZAKONSKOG ROKA

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) okončala je provjere 10 kandidata predloženih za ministre i njihove zamjenike u novom sazivu Savjeta ministara BiH, a provjere za preostalih devet završiće prije zakonom predviđenog.

“Izvještaj o provjeri ovih deset kandidata proslijedili smo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH na dalje postupanje”, rekao nam je portparol SIPA-e Luka Miladinović, no nije mogao odgovoriti na pitanje o rezultatima provjera, uputivši nas na predsjedavajućeg Tegeltiju i nadležne službe.

Miladinović nam je takođe kazao da su u SIPA-i trenutno u toku provjere preostalih devet kandidata.

“Zakonski rok od 30 dana za provjeru počinje teći od trenutka kada zaprimimo zahtjev. Radimo punom parom i nadamo se da ćemo provjeru ovih kandidata završiti mnogo prije zakonom utvrđenog roka”, naveo je sagovornik za Vijesti.ba.

U međuvremenu, Vijesti.ba nezvanično saznaju da će SIPA-a do kraja dana okončati i provjeru 11. kandidata. Radi se o Vladimiru Mijatoviću, koji je predložen za zamjenika ministra sigurnosti BiH.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija (CIK) BiH izvršila je provjeru svih kandidata, te utvrdila da ispunjavaju sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Nakon što provjere svih kandidata u SIPA-i i CIK-u BiH budu okončane, državni Parlament će se moći izjašnjavati o predloženim kandidatima za ministe i njihove zamjenike u novom sazivu Savjeta ministara BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE