HDZ POZVAO HRVATE U BIH DA GLASAJU ZA KOLINDU: BORILA SE ZA NAŠA PRAVA

Iz HDZ-a BiH oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem pozivaju Hrvate u Bosni i Hercegovini da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović, predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske.

  • Pozivamo Hrvate da u nedjelju iskoriste svoje biračko pravo i ispune građansku obavezu, te glasujući na biračkim mjestima u BiH podrže Kolindu Grabar-Kitarović,

Kao predsjednica Hrvatske, Grabar-Kitarović se ustrajno zalagala za prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, boreći se za hrvatsku ravnopravnost i ostvarenje prava konstitutivnog naroda. U svom petogodišnjem mandatu kontinuirano se zalagala za poštivanje prava hrvatskog naroda u BiH na odabir vlastitih legitimnih političkih predstavnika i legitimno zastupanje na svim nivoima vlasti te, oštro osuđujući prekršaje ustavno-definiranih prava bh. Hrvata, pozivala na izmjene Izbornog zakona i zastupala političku, kulturnu, obrazovnu i medijsku ravnopravnost”, kaže se u saopćenju HDZ-a BiH.

Zastupanjem politike jednakopravnosti i nezaisne političke opredijeljenosti hrvatskog političkog subjekta u BiH, kao predsjednica svih Hrvata isticala je razgovor o Bosni i Hercegovini i položaju bh. Hrvata na najvišim razinama svjetskih političkih razgovora, kažu u HDZ-u

  • Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod i imaju pravo na svoj nacionalni identitet, vjeru i jezik! Čuvajući konstitutivnost i opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, čuvamo ukupni identitet i opstojnost hrvatskoga naroda. Stoga ću još snažnije djelovati kako bi Republika Hrvatska pružala aktivnu potporu očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Republike Hrvatske, navode, predsjednik je svih njenih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obavezu države, i predsjednika, da brine o Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

  • Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini s pravom očekuju da se Hrvatska i njen predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini – navode iz HDZ-a.
  • Cijeneći odličnu suradnju s HDZ-om Republike Hrvatske i njihovu punu podršku HDZ-u BiH i strankama okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini još jednom vas pozivamo da izađete na izbore za predsjednika Hrvatske, te svoj glas date Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Republike Hrvatske – poručili su.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE