RUDNIK MRKOG UGLJA ZENICA OBILJEŽIO DAN RUDARA, U PENZIJU ISPRAĆENA 44 RADNIKA

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje poginulim i preminulim kolegama te prigodnom svečanošću, Rudnik mrkog uglja Zenica (RMUZ), povodom 21. decembra – Dana rudara, danas je u penziju ispratio 44 svoja radnika.

Kako je tom prilikom istakao v. d. direktora Edin Pašić, ove će godine ostvariti oko 70 posto planirane proizvodnje, jer je, kako je dodao, iza njih možda i najteža godina, u kojoj su zbog nerentabilnosti prije tri mjeseca morali trajno zatvoriti jamu “Stranjani“.

Proizvodnja uglja sada se samo odvija u jamskim pogonima “Raspotočje“ i “Stara jama“, dok je Površinski kop “Mošćanica“ već odavno “konzerviran“.

  • Uprkos teškim uslovima, za sve naše kolege koje danas ispraćamo u penziju uplatili smo sve doprinose pa će oni moći primati svoje zaslužene penzije. Pripremili smo za njih i prigodne poklone – kazao je Pašić, izrazivši uvjerenje da će se preduzeće na čijem je čelu uspjeti izvući iz krize.
  • Imamo u planu raditi novu organizaciju, sistematizaciju, a sve u cilju kako bismo već naredne godine pozitivno poslovali. Mislim da ćemo to i uspjeti, jer proizvodnja se u ova dva preostala pogona stabilizovala. Nadamo se samo da neće biti nepredviđenih situacija, odnosno da ćemo imati kontinuiranu proizvodnju – ističe Pašić

Penzioner Medin Delić, koji je sa 52,5 godine života skupio potrebnih 40 godina benificiranog staža za punu penziju, ističe kako mu je drago što je za sve te godine teškog jamskog rada te vrijeme provedeno na ratištu u ulozi vojnika, sačuvao zdravlje.

  • Naravno, hvala Bogu, drago mi je što sam završio i što nisam invalid, ali još ne vjerujem da ću u penziju. Čovjek se na sve navikne za tolike godine rada. Ja sam cijeli radni vijek, ako izuzmemo ratni period, proveo u jami ‘Raspotočje’ – kaže Delić.

Za njega je rudarski posao, kaže, bio normalan posao kao i svaki drugi pa nije ni razmišljao da li će se živ i zdrav vratiti kući. U jami je, ističe, prošao sve faze rada te od te plaće uspio školovati svoju kćerku, koja je završila i fakultet.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ: NEGIRANJE GENOCIDA I OMALOVAŽAVANJE ŽRTAVA SRAMOTA I MORALNI SUNOVRAT

0
Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih porodica teška je sramota i moralni sunovrat političkog sistema koji bi zbog sudski utvrđenih činjenica trebao biti prvi i najglasniji zagovaratelj istine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici – poručio je danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.