NEKA NOVA MODA: U BIH SE ORGANIZUJU IFTARI I U OBJEKTIMA GDJE SE U ISTO VRIJEME SLUŽI ALKOHOL

18 jun | 08:45


Svjedoci smo da moderno doba donosi nove trendove u svemu, pa čak i kad su u pitanju iftari u mjesecu ramazanu. Skoro da nema više kućnih iftara i porodičnih okupljanja. Ljudi se masovno druže i okupljaju po restoranima. Ili su društva veća, ili su kuće manje…no, sve više uslužnih objekata na svoje menije uvodi i iftare.

Radi ograničenog prostora i želje da se izađe u susret svim gostima, postačima i onima koji to nisu, česte su slike restorana gdje, dok se u jednom dijelu iftari, u drugom se nazdravlja i derneči uz alkohol.

Jednoj takvoj sceni nedavno je svjedočila i tuzlanska pjevačica Merima Džafić o čemu je povela debatu na svom FB profilu.

- Izvedem muža prvi puta na iftar u renomirani objekat sa dugogodišnjim radom , čije ime iz pristojnosti neću pominjati, kad tamo za 20KM u ponudi Iftarski meni minijaturnih količina, pola sale rezervirano za postače, a na drugom kraju objekta se gosti služe alkoholom u hektolitrima . Pa zar kod nas sve može proći ? Ne želim praviti reklamu svadbenom salonu Ljubavna priča , ali neka naši klijenti sami kažu kako ih ispoštujemo sa hranom i traženim uslovima ,koji odgovaraju datom događaju i običaju. Ali kao što to kod nas biva , mora proći dosta vode da bi vas ljudi prihvatili,vrednovali i poštovali u ovoj zemlji ,a meni je drago što smo daleko ispred mnogih starijih ugostitelja. Jednom će valjda doci do izražaja kvalitet , i pobijediti pomodarstvo i loše navike -, napisala je Merima.


Za portal aura.ba Merima ističe kako je ipak na ljudima da izaberu šta žele, iftar po propisima ili iftar za slikanje na Facebooku. U vlastitom restoranu poznatom kao svadbeni salon “Ljubavna priča”, Merima njeguje drugačiji pristup za svoje goste.

– Svadbeni salon Ljubavna priča u toku mjeseca ramazana se potrudio pripremiti jedinstvenu ponudu iftarskih menija. Jela su pripremljena po tradicionalnim receptima i vjerski dopuštenim namirnicama. Iftare organizujemo za grupe od minimalno 20 do 300 osoba, i ne može se desiti da u drugom dijelu restorana neko konzumira alkohol naprimjer. To je nedopustivo. Za sve postoji vrijeme i mjesto i žao mi je što se na to uveliko zaboravlja – skrenula je Merima pažnju na sve učestaliju praksu koju ne baštini naša tradicija.




(Hayat/Foto:Arhiv)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE



KOMENTARI