SRBIJA U STRAHU: CRNA GORA POSTAJE NAJAGILNIJI EKSPONENT NATO-A U REGIONU, PRAVA META MOŽE BITI SAMO BEOGRAD

Beogradski "Večernje novosti", navode da su o svemu obaviješteni državni organi Srbije.

Naime, prema tvrdnjama tog lista državni i vojni vrh Crne Gore posljednjih mjeseci povlačio je niz poteza u saradnji sa NATO, čime je ova država postala dio regionalne  cyber infrastrukture Alijanse u regionu.

Navodno je glavna okosnica tog djelovanja saradnja Podgorice, Tirane i Prištine, a cilj joj je, kako se ističe, djelovanje protiv Srbije, ali i Rusije. “Novosti” još navode i da je Podgorica naglo ojačala informatičke kapacitete države, u čemu im je pomogao Zapad.

  • Prava meta može biti samo Beograd, jer Srbija nastoji da saradnjom sa Rusijom i Kinom realizuje važne energetske, ekonomske, vojne i bezbjednosne interese – objašnjava visoko pozicionirani sagovornik “Novosti” iz bezbjednosnih struktura.
  • Za SAD, Crna Gora je ključni saveznik u regionu i izvršilac američkih interesa na Balkanu, gdje, prema njihovom viđenju, Rusija pokušava da obnovi svoj uticaj. Zato je u toku intenziviranje saradnje Crne Gore i SAD u oblasti suzbijanja hibridnih prijetnji, kroz zajedničke aktivnosti crnogorskih i američkih sajbertimova – dodaje taj sagovornik.
B92

Sagovornik “Novosti” podsjeća i na to da je Crna Gora najmlađa članica i da ne može da pomogne NATO u borbenim operacijama, ali zato je na putu da postane poligon za postavljanje “antihibridnog štita” na Balkanu.

To podrazumijeva i razvijanje kapaciteta kojima bi, kako bi ojačala svoju poziciju u Briselu i Washingtonu, mogla da se uključi i u eventualnu kampanju protiv Srbije, pišu “Novosti”.

  • Crna Gora, pod NATO kišobranom, nema realnih razloga da bude zabrinuta za svoju bezbjednost, pa ni da se brani od neprijateljskih cyber napada. Podgorici ne prijeti niko iz regiona, a posebno ne iz Srbije ili BiH. To dodatno podgrijava mogućnost da se, pod maskom odbrane, iza svega krije širenje “meke moći” NATO i SAD prema Srbiji – objašnjava sagovornik “Novosti”.

Svoj angažman u “antihibridnom štitu” zvanična Podgorica je ozvaničila proljetos pristupanjem evropskom Centru izuzetnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama. Sa SAD je u međuvremenu postignut dogovor o obuci, u čijem sklopu je elitni tim američke komande za cyber odbranu, predvođen Davidom Luberom, boravio u Crnoj Gori.

Sastavni dio aranžmana je i nabavka vojne i informatičke opreme i radarskih sistema. U ovom paketu Crnoj Gori je stigla i donacija od osam miliona eura namijenjenih suzbijanju cyber prijetnji.

Analitičari smatraju da su odnosi između Beograda i Podgorice dodatno zaoštreni nakon nedavnog sastanka u Tirani, na kojem je Milo Đukanović odbio Vučićevu inicijativu o “malom Schengenu”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE