UKOLIKO JEDETE BANANE NA PRAZAN STOMAK, DESIT ĆE VAM SE NEŠTO JAKO LOŠE

Ujutro često posegnemo za nekim voćem i pojedemo ga za doručak. Ali tu naviku bi ipak trebalo da preskočimo.

Posebno ako konzumiramo bananu na prazan želudac.

Banane su praktično voće: ogulimo ih u trenu, slatke su, zasite i daju nam puno energije. Pozitivno djeluju na zdravlje, te stručnjaci savjetuju da jedemo do tri banane dnevno.

Ali, ovo voće voće ima jednu malu manu! Ukoliko ih konzumiramo na prazan stomak, naglo će nam porasti šećer u krvi. Također, povećava nivo kiseline u tijelu. Dovodi i do umora.

Čak do 25 posto banane sastoji se od šećera. Ako je jedete na prazan želudac, naglo će porasti nivo insulina, ali će jako brzo opet pasti.

Tako će tijelo brzo nanovo razviti osjećaj gladi, ako ne i snažan napad gladi.

U bananama se nalazi puno hranjivih materija kao što su vitamin B6 ili kalijum. Međutim, dobro se apsorbuju u tijelo ako ih konzumirate s drugim namirnicama.

Ako već želite da jedete bananu za doručak, pomiješajte je s muslijem, orašastim plodovima i medom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE