U PONOĆ U HRVATSKOJ POČELA IZBORNA ŠUTNJA

S prvim minutama subote u Hrvatskoj je počela dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora na kojima će 3,860.000 birača u drugom krugu odlučiti hoće li i u idućih pet godina na čelu države biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili predsjednik Zoran Milanović (SDP).

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

DIP poziva na izbornu šutnju

U subotu i nedjelju zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje, birače, medije i medijske uposlenike da poštuju šutnju.

  • Pozivam sudionike, ali i birače da poštuju institut izborne šutnje, pozivam kandidate da ne iznose svoje programe, da se ne promiču –  poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Može se, kaže, razgovarati je li izborna šutnja sretan institut ili nije, no činjenica je da je zakonom predviđena i da je treba poštovati, iako za njeno kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora.

  • Apeliramo da se svi toga drže –  naglasila je potpredsjednica DIP-a.

DIP i pred drugu izbornu nedjelju poziva kandidate i stranke koje su ih predložile, a ukupno ih je 17, da ne postavljaju nove plakate ili letke dvoje kandidata, da građanima ne telefoniraju, ne šalju im SMS-ove ili e-mailove tražeći od njih glas.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.