TENZIJE IZMEĐU IRANA I SAD-A RASTU, PAPA FRANJO POZVAO NA DIJALOG

Papa Franjo pozvao je na dijalog i samokontrolu dok rastu tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, nakon što je u američkom vazdušnom napad na glavni grad Iraka ubijen iranski general Qasem Soleimani.

Tokom svog nedjeljnog obraćanja na Trgu svetog Petra u Vatikanu papa je upozorio:

  • Rat donosi samo smrt i uništenje.

Potom je predvodio desetine hiljada vjernika u molitvi za mir.

– Pozivam sve strane da se zadrže živi plamen dijaloga i samokontrole i da izbjegavaju sjenke neprijateljstva – rekao je Franjo, prenosi Anadolija.

Papa Franjo se nadao da će ove godine posjetiti Irak kako bi služio hrišćanskim manjinama, koje su bile meta napada ISIS-a.

Vatikanski zvaničnici i lokalni katolički biskupi u Iraku izrazili su zabrinutost zbog uticaja bilo kakvog novog sukoba na najslabije i najmarginalnije u Iraku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE