TEŠKE OPTUŽBE IZLAZE U JAVNOST: LJUDIMA PRIJETILI AKO NE GLASAJU ZA KOLINDU, SVEĆENIK NAGOVARAO BIRAČE

Tokom drugog kruga izbora za Predsjednika/cu RH, Gong je desetine građanki i građana odgovarao na pitanja o postupku glasanja, provjeri lokacije biračkog mjesta i popisu birača, dok je zaprimio više od 80 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima.

Najviše zabrinjavaju 4 dojave o uskraćivanju biračkog prava – dvoje birača našli su svoje ime već zaokruženo u popisu, a dva biračka mjesta u radno su vrijeme bila zaključana – u Benkovcu i u hrvatskom Veleposlanstvu u Pragu.

Kao pritiske na birače Gongu su građani dojavili prijetnju iz Brezovice da će ostati bez prava na zakup državnog zemljišta ako ne glasaju za kandidatkinju, kao i ponudu prijevoza autobusom, uključujući put u Međugorje i Konzumov bon od 500 kuna, ako donesu foto-dokaz o glasanju za kandidatkinju.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, prijavljeno je agitiranje na biračkom mjestu u Domu penzionera u Klaićevoj u Zagrebu,  kao i agitiranje svećenika na biračkom mjestu u Petrinji. 30-ak dojava nezadovoljnih građanki i građana došlo je zbog ponude prijevoza biračima i SMS poruka kojima ih se većinom pozivalo na glasanje za kandidatkinju, ali i za kandidata. Jučer i jutros su dijeljeni promotivni letci protiv kandidata u Zadru, a protiv kandidatkinje u Splitu. Dojavljen je i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za jednu kandidatkinju. Na temelju ovih dojava Gong se obratio Državnom izbornom povjerenstvu.

Kritike na račun pojedinih biračkih odbora odnosile su se na njihovu neprofesionalnost i kršenje procedura, kao i na uređenje biračkih mjesta u odnosu na uvjerljivost pečata na glasačkim kutijama, prenosi Index.hr.

No, zabrinutost je izazvala mail–poruka o jednom slučaju glasanja u ime tri osobe u Mostaru i dojava s biračkog mjesta u Čakovcu na kojem je zatečen muškarac kako ubacuje preko 100 listića u glasačku kutiju prije nego li je nestao.

Gradsko izborno povjerenstvo odgovorilo je da je riječ o regularnom načinu glasanja u Domu za penzionere.

Izvan RH gužve na biralištima trajale su cijeli dan u Mostaru, a s obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u BiH koji je uključivao i Konzumov bon uz foto dokaz glasa za kandidatkinju slučaj smo proslijedili DIP-u.

Gong podsjeća da bi troškovi prijevoza birača i biračica do birališta trebali biti zapravo troškovi izborne promocije kandidata ili kandidatkinje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.