PORUKE VANZEMALJACA ILI NEŠTO DRUGO: LOCIRANI MISTERIOZNI SIGNALI IZ DUBINA SVEMIRA

Astronomi su locirali radio-signale iz dubine- svemira i zaključili da je riječ o galaksiji sličnoj Mliječnom putu, koja je udaljena oko 500 miliona svjetlosnih godina od Zemlje.

To je jedan od rijetkih radio-signala za koje je određeno mjesto odakle je poslat ili sa kojeg dolazi, navodi list Priroda.

Izvor novih signala FRB 180916 otkriven je pomoću osam teleskopa sa Zemlje.

Iako je pet miliona svjetlosnih godina ogromna udaljenost, ti signali su sedam puta bliži od drugog ponavljajućeg i lociranog signala, te više od deset puta od ostalih FRB koji su zabilježeni, a kojima se ne zna mjesto sa koga dolaze.

Riječ je o takozvanim brzim radio-probojima FRB, odnosno radio-impulsima sa snažnom energijom. Traju nekoliko milisekundi i ne ponavljaju se.

Astronomi su otkrili izvor brojnih individualnih signala, ali taj ponavljajući radio-proboj ima sasvim drugačiji izvor od prošlogodišnjeg signala, što dodatno produbljuje misteriju.

– Ovaj FRB je među najbližima koje smo otkrili. Vjerovali smo čak da bi to mogao biti neki objekat na ivici naše galaksije – kaže Mohit Bardvaj, koautor studije sa Univerziteta Mekdžil, a prenosi britanski Independent.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE