ZA NAJBOLJE TIJESTO ISPROBAJTE OVAJ RECEPT STAR 30 GODINA

11 jan | 13:16
Meki, nježni, vazdušasti kroasani, tope se u ustima…



Baba Zora ih na ovaj način priprema već 30 godina, piše portal Domaći recepti.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike ulja
  • 600 g brašna
  • 200 g margarina
  • 1 žumance.


Priprema: Zagrijati mlijeko pa dodati kvasac i šećer. Ostaviti da kvasac nadođe, a u posudu staviti brašno (skoro sve), pa dodati kvasac, vodu, ulje, i so. Umijesiti tijesto dodavajući preostalo brašno, formirati oblik kugle i ostaviti 15 minuta da odstoji.

Kad to vrijeme prođe, isjeći tijesto na 8 jufki i svaku rastanjiti na veličinu velikog tanjira, u krug, pa na sedam jufki narendati margarin i naslagati kao tortu, pa osmu staviti odozgo, na nju ne stavljati margarin.

Tako složeno razviti u veliki krug, debljine 3 – 5 milimetara i isjeći 32 trougla. Kroasani se mogu puniti čime god želite ili ostaviti prazni.

Umotati ih i malo saviti, da liče na polumjesec i staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da stoje 60 minuta. Nakon toga, pecite kroasane u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.



(Hayat/Foto: Ilustracija, Pixabay)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE