TIBICOS: JAPANSKI KRISTALI ZA REVITALIZACIJU ORGANIZMA

12 jan | 07:43
Tibicos probiotička kultura sadrži savršenu simbiozu bakterija mliječne kiseline i kvasnih gljivica koje zajedno čine polisaharidnu tvar kristalne strukture. Zrnca tibicos probiotika uz pomoć enzima cijepaju saharide u polisaharide (dekstrane), odnosno pojedu šećer i pretvore ga u zdravo probiotičko piće koje sadrži mnoge blagotvorne tvari za vaš organizam.

Dobrobiti vodenog kefira

  • regulira izmjenu obrambenih tvari u organizmu (pojačava proizvodnju limfocita koji služe u obrani našeg organizma od bolesti).
  • pomaže kod bolesti srca, regulira tlak (visok i nizak) i razgrađuje kolesterol u žilama
  • liječi gušteraču, jetru i slezenu
  • čisti žučne kanale, dvanaesnik i otapa žučne kamence
  • liječi želudac i crijeva, uspostavlja redovitu probavu i čisti crijeva od zaostalih nakupina
  • pomaže kod bolesti bubrega
  • revitalizira organizam uklanjajući umor, pospanost i bezvoljnost
  • uklanja simptome stresa poput opadanja kose, masne ili pretjerano suhe kože, pucanja noktiju
  • pomaže kod kožnih oboljenja, psorijaze, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija
  • štiti od vaginalnih problema (za žene s učestalim vaginalnim infekcijama - gljivičnim, bakterijskim, virusnim)
  • liječi neurološke probleme, nesanicu, ublažava simptome teških psihičkih bolesti
  • pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica, pa je pogodan kod raznih oblika anemije i obilnih krvarenja
  • uklanja višak vode iz organizma
  • potiče rast trombocita pa rane brže zarastaju što je pogodno za dijabetičare, u čijem slučaju se ne smije stavljati više od jedne žlice šećera (bolje smeđeg).
  • pomaže u odstranjivanju loših bakterija iz organizma i uspješno uklanja gljivice, posebice candidu albicans


Za osnovni recept potrebni su vam tibicos kristali, filtrirana voda i smeđi šećer.Potreban pribor:

  • čista staklenka od 2l sa širokim otvorom
  • plastično sito
  • plastična ili drvena kuhača


Treba izbjegavati sve metalno jer kefir zrnca ne reagiraju dobro s metalom. Koristite plastični ili drveni pribor.

Osnovni recept: za staklenku od 2 litre

  • 6 jušnih žlica Tibicos kristala
  • 6 jušnih žlica smeđeg šećera
  • 6 komada suhog grožđa ili drugo suho voće po izboru
  • 1 limun ili naranča, narezan na četvrtine
  •  filtrirana voda


Priprema:

U čistu staklenku stavite vodu, šećer, zrnca kefira i suho voće po želji. Promiješajte i pokrijte tanjurićem. Ne držite na direktnom suncu nego na sobnoj temperaturi u kuhinji. Fermentacija traje po želji, 24, 48 ili 72 sata, piše Alternativa-za-vas.

Što se duže fermentira, kefir postaje jači - jačeg okusa i više gaziran. 24-satni kefir djeluje kao laksativ, a 48-satni stabilizira crijevne funkcije.

Kada prođe željeno vrijeme fermentacije tekućinu procijedite kroz sito, maknite voće, a zrnca dobro i pažljivo isperite pod mlazom vode.

Tekućina koju ste procijedili je vodeni kefir i možete ga pohraniti u frižideru do 5 dana.

Sa zrncima koja su ostala možete početi ciklus ponovo. Kristali će se svakim ciklusom povećavati u volumenu. Što ima više šećera to je veći volumen zrnaca.



(Hayat/Foto: Wikipedia)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE



KOMENTARI