HLJEB S BUNDEVOM KOJI NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

13 jan | 09:13
Hljeb od bundeve brzo i lako se pravi,a  nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Vreme pripreme: 60 minuta

Vreme pečenja: 60 minuta

Broj porcija: 2 vekne

Sastojci:

  • 500-600 g pirea od bundeve
  • 100 g blago pečenih očišćenih semenki bundeve
  • 1 kg mekog brašna
  • Pola kocke svežeg kvasca (ili kesica suhog)
  • 250 ml mlake vode
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • Kašika šećera
  • Kašika soli


Spremanje:

Korak 1 -  1 kg bundeve isjecite na komade, pa ih pecite oko 1 sat na 200 stepeni, dok bundeva ne postane meka. Zatim “meso” bundeve ispasirajte viljuškom i ostavite da se prohladi.

Korak 2 – U posudu sa mlakom vodom dodajte šećer, kašiku brašna, izmrvite kvasac, promješajte i pustite da nadođe, oko 20 minuta.

Korak 3 –  U to dodajte pire od bundeve, so, maslinovo ulje i semenke od bundeve.Sve pomešajte, pa toj smjesi polako dodajte brašno. Dobro umjesite ijtesto i formirajte ili jednu veću ili dvije manje vekne hljeba.

Korak 4 – Stavite tijesto na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pa ga ostavite bar pola sata da naraste.

Korak 5 – Zatim ga premažite sa par kašika ulja, pa pecite 50-60 minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni.

Korak 6 – Ispečeni hljeb stavite na žičanu rešetku, prekrijete ga pamučnom krpom i pustite ga da malo “odmori”. Kada se prohladi možete ga sijeći. Prijatno!

Napomena:

Od ove količine obično napravim dvije vekne hljeba, jedan za uvečer i jedan za ujutro. Tijesto ostavim u frižideru i ujutru samo formiram veknu i ostavim je 30 minuta da naraste. Uglavnom ga pravim u kalupu za hljeb dimenzija 12X30, piše  Taca Miletić na stranici My Tasty Pot.



(Hayat/Foto: My Tasty Pot)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.


TRENUTNO NAJČITANIJE



KOMENTARI