Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je pozvala novinara Avdu Avdića na ispitivanje zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2023. godine.

Avdo Avdić danas je odgovorio na poziv SIPA-e te stigao u prostorije ove institucije kako bi bio ispitan, a po izlasku iz institucije obratio se medijima.


-Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, postupajuća tužiteljica Biljana Golijanin izdala je naredbu na osnovu anonimne prijave protiv mene odnosno protiv portala Istraga.ba zbog objave dokumenata koji se odnose na dolazak Danila Vučića, sina srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bosnu i Hercegovinu. Oni su mene htjeli saslušati u vezi sa objavom tog dokumenta, to znači da su namjeravali da otkriju moj izvor. Međutim, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH novinar ne može biti saslušan kao svjedok na okolnosti izvora i ja sam se pozvao na taj član Zakona o krivičnom postupku i očito je to tužiteljica malo pomiješala dva člana zakona član 83 ostavlja mogućnost da vi odbijete svjedočenje a član 82 u kojem su i novinari zapravo propisuje da se ne može saslušati novinar kao svjedok. Dakle, nije isto ne može se saslušati i može odbiti svjedočenje. Ja sam danas kazao da ne mogu biti saslušan, da ne želim bilo šta da govorim o ovom slučaju i to je to.

Dodao je kako se radi o istoj postupajućoj tužiteljici koja je izdala naredbu za saslušanje Reufa Bajrovića i Emira Suljagića.

-Interesantno je da je postupajuća tužiteljica u ovom predmetu i ista tužiteljica koja je izdala naredbu da se saslušaju Reuf Bajrović i Emir Suljagić. Vrlo interesantno, ista tužiteljica, samo u njihovom slučaju ona je izdala naredbu o provođenju istrage protiv Bajrovića i Suljagića, ovdje je mene pokušala da sasluša kao svjedoka iako je i njoj poznato i službenicima SIPA-e da po Zakonu o krivičnom postupku BiH novinar ne može biti saslušan - kazao je Avdić.


Na upit novinara da li se ovi događaji mogu staviti pod temu pritiska na medije, Avdić odgovara:

-Ovo se može staviti u kontekst pritiska na ljude koji govore ono što se ne sviđa određenim strukturama unutar vlasti i unutar pravosudne vlasti u BiH. Jer, vrlo interesantno da ista tužiteljica izdaje naredbu da se saslušaju, odnosno ispitaju prvo Emir Suljagić i Reuf Bajrović, Bakir Izetbegović a onda nakon svega izdaje naredbu da se sasluša odgovorna osoba u Hayat TV pa izdaje naredbu da se saslušam ja kao novinar koji je objavio te dokumente. Dakle, Sad su počeli da preispituju osim stavova ljudi koji iznose stavove u javnosti počeli su da ispituju ko su te osobe koje dojavljuju informacije medijima. To može biti pogubno za društvo u cjelosti u BiH jer iako, ponavljam, Zakon o krivičnom postupku propisuje da novinar ne može biti saslušan kao svjedok a tužiteljica je izdala naredbu da me se sasluša kao svjedoka. Baš na okolnosti za koje ne mogu biti saslušan - zaključio je na kraju.