Pedeset i tri godine nakon što je privatni avion s pet muškaraca nestao u Vermontu, u SAD-u, stručnjaci vjeruju da su pronašli njegovu olupinu u jezeru Champlain, prenosi CBS.

Avion je nestao ubrzo nakon polijetanja s aerodroma Burlington za Providence u Rhode Islandu 27. januara 1971. U njemu su bila dva člana posade i tri zaposlenika kompanija Cousin's Properties iz Atlante koji su radili na projektu u Burlingtonu.

Početne potrage za Jet Commanderom nisu otkrile olupinu, a jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Obavljeno je najmanje 17 potraga, sve dok podvodni tragač Garry Kozak i njegov tim nisu pronašli olupinu mlažnjaka blizu mjesta gdje je radio kontrolni toranj koji je zadnji put imao kontakt s avionom prije nestanka.

Nestao u mećavi

Sa svim dokazima koje imamo, 99 posto smo sigurni da se radi o tom avionu", rekao je Kozak.

Otkriće olupine u jezeru Champlain, koje se nalazi između New Yorka i Vermonta, daje obiteljima žrtava "neke zaključke i odgovore na mnoga pitanja", rekao je.

Kozak je rekao da je potraga trajala toliko dugo jer se avion raspao na mnogo dijelova koje nije lako uočiti. "Mlažnjak izgleda kao hrpa kamenja, doslovno. Dakle, većina ljudi koji gledaju podatke sonara može ga previdjeti", rekao je Kozak.

"Sad smo mirni"

Kozakova karijera u podmorskim potragama i istraživanjima započela je 1972., a njegova firma specijalizirana je za lociranje izgubljenih brodova i zrakoplova. Godine 2012. Kozak je bio član tima koji je otkrio njemačku podmornicu iz Drugog svjetskog rata u vodama kod Nantucketa u Atlantiku.

Rodbina poginulih zadovoljna je što je avion, koji je nestao u mećavi na sjeverozapadu SAD-a, pronađen.

"Sad smo mirni, ali u isto vrijeme jako tužni", rekla je Barbara Nikita, nećakinja pilota Georgea Nikite. "Znamo što se dogodilo. Vidjeli smo nekoliko fotografija. Moramo se nositi s time", dodala je.